Flexibele ledstrips: wat kun je ermee? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Flexibele ledstrips: wat kun je ermee?

De mogelijkheden met flexibele ledstrips zijn vrijwel oneindig. Een led strip is een ongelooflijk veelzijdig product. Maar hoe maak je de juiste keuze?

Wat is een led strip?

Een led strip bestaat in feit uit een flexibele printplaat, waarop rechtstreeks de led chips en aanverwante elektronica is gemonteerd. De led chips zitten op een regelmatige afstand van elkaar gepositioneerd. De led strip wordt soms voorzien van een siliconen of epoxy laag, die beschermd tegen bijvoorbeeld vocht en stof. Daarnaast zie je vaak dat aan de achterzijde dubbelzijdige tape is aangebracht, waarmee de led strip aan een oppervlak kan worden vastgeplakt. De voorzijde van een led strip kan koperkleurig zijn, maar ook om esthetische redenen in wit of zwart worden afgewerkt.

Wat zijn de kenmerken van een led strip?

Typische eigenschappen van een led strip zijn de bronspanning (bijvoorbeeld 12VDC, 24VDC of 230VAC) en het wattage, het aantal leds per meter, de lichtkleur (onder andere 2700K, 3000K, 4000K, RGB, RGB+W) de lichtsterkte, IP-klasse (mate van stof- en waterbestendigheid), de buigradius, de maximale aansluitlengte, de minimale lengte ("kniplengte"), montagewijze, levensduur (branduren) en eventuele aansturingsmogelijkheden.

De mogelijkheden met flexibele ledstrips

Welke soort led strips zijn er?

Led strips zijn er een heel veel soorten en maten. Dat betekent ook dat er voor vrijwel elke gewenste toepassing een goede oplossing te vinden is:

  • Er zijn led strips met een vaste lichtkleur, dat kan zowel een wittint als een kleur zijn. Maar er zijn ook led strips waarvan de wittint of de kleur kan variëren. Of die beide eigenschappen combineren: gekleurd licht (vaak aangeduid met “RGB”) in combinatie met wit licht (“W”): RGB+W.
     
  • Er zijn led strips waarvan alle leds tegelijkertijd dezelfde kleur aannemen, maar er zijn ook led strips waarvan de individuele leds of groepjes (segmenten) leds aan te sturen zijn.
     
  • Er zijn ledstrips die geschikt zijn voor vochtige ruimtes of die zelfs onderwater toegepast kunnen worden, maar er zijn ook ledstrips die daarvoor niet geschikt zijn.

Wat zijn de voordelen van een ledstrip?

Een led strip geeft een onafgebroken lichtstreep. Het verschilt per product welke lengte je onafgebroken achter elkaar kunt zetten. Dat heeft onder andere te maken met de dikte van de kopersporen op de printplaat en met de grootte en aansluitmethode van de spanningsbron. Koven, randen en gevels kunnen hiermee van een naadloze lichtstreep zonder onderbrekingen of schaduwplekken worden voorzien. Bij gebruik van bijvoorbeeld TL-armaturen, zal er telkens een schaduwplek ontstaan tussen twee armaturen in.

Een led strip is buigbaar, je kunt er rondingen en hoeken mee volgen. Door de bouwwijze van een led strip kun je deze tot een bepaalde mate buigen. De buigradius varieert per product. Ook de richting waarin je kunt buigen horizontaal of verticaal) verschilt per product. Met een led strip zijn ronde vormen doorgaans goed te voorzien van licht.

Een led strip is compact. Een standaard indoor led strip is 3 tot 5mm hoog en 10mm breed en past daarmee in kleine ruimtes, koven en naden.

Een led strip is een lichtbron met een lange levensduur en een laag energieverbruik. Wellicht klinkt dit een beetje cliché maar een van de voordelen van een ledstrip is natuurlijk dat het op LED gebaseerd is. Vergeleken met traditionele lichtbronnen verbruikt LED minder energie en is de levensduur vaak vele malen langer. Je kunt er dus energie en kosten mee besparen.

De mogelijkheden met flexibele ledstrips

Monteren van een led strip

Led strips worden in sommige gevallen rechtstreeks op het toegepaste oppervlak geplakt, door middel van dubbelzijde tape. Het oppervlak moet uiteraard droog en stof- en vetvrij zijn. In sommige gevallen is het mogelijk om dubbelzijde tape te hergebruiken, dus om een led strip te verwijderen en opnieuw te monteren. Maar vaak gaat dit wel ten koste van de goede hechting van de tape.

Maar er zijn ook veel situaties waarin er gewerkt wordt met led strips in profielen. Een led profiel wordt meestal gemaakt van aluminium. Het profiel kan ergens op worden gemonteerd (wand, kast, traptrede, gevel) maar er zijn ook profielen die verzonken worden ingebouwd. Een led profiel bevat soms een ingebouwde goot waarin de bekabeling kan worden weggewerkt. Een ledprofiel zorgt ook voor koeling en afvoer van warmte die uit de leds ontstaat. Daarnaast kan een profiel vaak worden voorzien van een cover. De transparantie van de cover kan daarbij weer variëren. Een volledig transparante cover laat het meeste licht door, maar de losse “punten” van de leds zijn nog zichtbaar. Een opalen cover (melkglas) zorgt voor menging van het licht, maar dit gaat ten koste van een klein deel van de lichtopbrengst.

Voorbeelden van gebruik led strip

Led strips worden op plaatsen gebruikt waar lichtlijnen nodig zijn, zoals in koven, onder kastranden, achter een spiegel, in een traptrede, in een gevel. Led strips worden veelal gebruikt om esthetische redenen, dus “omdat het er mooi uitziet” of om een bepaald visueel effect te bereiken. Daarnaast worden led strips ook ingezet om de veiligheid te verhogen, zoals in een bioscoop of theater in de trapneuzen, om hoogteverschillen aan te duiden. Daarnaast worden led strips ook ingezet om functioneel mee te verlichten. Een of meerdere krachtige ledstrips worden bijvoorbeeld in een profiel gemonteerd, eventueel in combinatie met een diffuse cover, aan het plafond gependeld opgehangen. Tenslotte zien we ook een mooie toepassing in lichtbakken, logo’s en reclameborden. Dankzij de beperkte ruimte die een ledstrip nodig heeft, passen ze ook in ondiepe lichtbakken of achter- en in doosletters.

De mogelijkheden met flexibele ledstrips

Aandachtspunten

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je led strips gaat gebruiken. Zo dien je rekening te houden met de maximale aansluitlengte van een strip. Je kunt niet oneindige lengtes achter elkaar hangen. Dit hangt natuurlijk samen met de spanningsbron die je gebruikt, maar ook met het led strip zelf. Vaak staat aangegeven in de specificaties wat de maximale lengte is die je kunt aansluiten. In sommige gevallen wordt aangeraden om de led strip bij grotere lengtes aan beide zijden van voeding te voorzien. Dit heeft ook te maken met het afnemen van de spanning over de lengte van de strip.

En ander aandachtspunt is warmteafvoer. Ook bij led strips zal warmte ontstaan. Warmte is een grote vijand van led verlichting. Bij led verlichting kun je zorgen voor een goede warmteafvoer, door te monteren in een aluminium profiel of op een aluminium ondergrond.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt