Lichtplan maken voor een badkamer (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Lichtplan maken voor een badkamer

Thema: Lichtplannen en licht plannen

We zien steeds meer lichtpunten in de badkamer

Waar er vroeger een eenvoudige plafonnière in het midden van het plafond van de badkamer werd gemonteerd, wordt er tegenwoordig veel meer gebruik gemaakt van functionele- en sfeerverlichting in de sanitaire voorzieningen van een woning of hotelkamer.

Vaak wordt er plafondspotjes aangebracht, al dan niet dimbaar. In veel gevallen zit er verlichting in of boven de spiegel. Er zijn ook voorbeelden van ledstrips onder de badkuip, achter de spiegel of langs de rand van het wandmeubel, voor een extra ruimtelijk- en esthetisch effect.

Badkamerverlichting is net zoals in algemene lichtplannen onderverdeeld in algemene verlichting, functionele (taak)verlichting en sfeer- of accentverlichting.

Waar kun je verlichting toepassen?

Zones voor badkamerverlichting

Een badkamer is een vochtige ruimte, dat stelt dus eisen aan de toegepaste verlichting. Het gaat weliswaar om "binnenverlichting", maar de badkamer wordt onderverdeeld in een aantal zones. Per zone is er een minimale beschermingsklasse (IP-klasse) vastgesteld, waaraan de toegepaste verlichting moet voldoen. Laten we voorop stellen: aan de binnenzijde van het bad of de douchebak is het niet verstandig om verlichting te plaatsen. Eenmaal daarbuiten geldt:

  1. Zone 1: loopt tot 2,25 meter vanaf de grond op de plaats waar het bad of de douchebak staat. Minimale IP-waarde: IP45. Zorg daarnaast voor een elektrische veiligheidsklasse III.
     
  2. Zone 2: is de ruimte vanaf 2,25 meter tot aan het plafond en binnen 0,6 meter van het bad of de douchebak. Minimale IP-waarde: IP44 en een elektrische veiligheidsklasse II of III.
     
  3. Zone 3: is vanaf een afstand van minimaal 0,6 meter van bad of douchebak. Minimale IP-waarde: IP21.

Hoeveel licht is nodig?

Het geadviseerde verlichtingssterkte (NEN-EN 12464-1:2011 (nl) voor badkamers en toiletten is gemiddeld 200 lux. Gebruik je plafondspotjes? Zorg er dan voor dat ze gedimd kunnen worden. Ben je "functioneel" bezig, dan is een goed verlichtingsniveau van belang. Wil je ontspannen, dan zorgt gedimde verlichting voor extra rust en sfeer.

TIP: (extra) verlichting boven de spiegel zorgt er voor dat je niet in je eigen schaduw staat.

Welke kleur licht gebruik ik?

Kies in een badkamer voor een warme kleurtemperatuur, zoals 2700 Kelvin. Bij een (make up) spiegel kun je eventueel kiezen voor een neutraal witte kleur (4000 Kelvin), bij voorkeur met een hoge kleurweergave (CRI >90).


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt