Waargenomen lichtsterkte vs. gemeten lichtsterkte (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Waargenomen lichtsterkte vs. gemeten lichtsterkte

Thema: Technische aspecten van verlichting

Lichtsterkte en het menselijke oog

Het begrip lichtsterkte heeft betrekking op het stralingsvermogen van een lichtbron in een specifieke richting (hoek) en wordt uitgedrukt in candela (cd). De waarde is gecorrigeerd voor de spectrale gevoeligheid van het menselijke oog. Het menselijk oog is niet voor elke kleur (golflengte) op het kleurenspectrum even gevoelig. De lichtsterkte van een infrarood bron is daardoor bijvoorbeeld "0", omdat het menselijke oog dit licht niet kan waarnemen.

Daar komt nog bij dat het contrast tussen de lichtbron en de omgeving ook van invloed is op de waargenomen lichtsterkte. Een punt lichtbron wordt hierdoor als feller ervaren dan een lichtbron met dezelfde lichtsterkte met een grote oppervlak. Het menselijk oog reageert op lage lichtniveaus door de pupil te verwijden, zodat er meer licht in het oog kan binnenvallen. Dit heeft tot gevolg dat er een verschil is tussen het gemeten en het waargenomen lichtniveau.

Het meten van licht

Om de helderheid goed te kunnen meten, dient de lichtmeter een vergelijkbare spectrale gevoeligheid te hebben als het menselijk oog. Daar komt bij dat een klassieke witte lichtbron (gloeilamp, halogeen- of TL-lichtbron) in de praktijk alle kleuren licht tegelijkertijd uitstraalt, terwijl een witte LED lichtbron slechts delen van het spectrum uitzend. Het meten van LED lichtbronnen met een klassieke licht- en colorimeter kan daarom tot significante fouten leiden. Een spectrofotometer zorgt wel voor accurate meetresultaten.

Waargenomen lichtsterkte vs Gemeten lichtsterkte grafiek

Het waarnemen van dimmen

Bovenstaande theoretische aspecten hebben een effect wanneer je verlichting gaat dimmen. Een lamp die tot 10% van zijn maximale gemeten lichtniveau is gedimd, wordt waargenomen als gedimd tot slechts 32%. Op dezelfde manier wordt een lamp gedimd tot 1% waargenomen als zijnde 10%. Dit is van belang wanneer je een dimmer gaat uitkiezen voor jouw verlichtingsproject. Voor het mooiste / beste resultaat kan de dimmer het lichtniveau dimmen tot 1%.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt