De benamingen trafo, voeding en driver worden vaak door elkaar gebruikt in de verlichtingswereld. Terwijl het om heel verschillende apparaten gaat. Het is goed om te begrijpen wat het verschil tussen deze begrippen is en welke jij precies nodig hebt.
Een trafo is een elektrisch apparaat waarmee een wisselspanning wordt verhoogd of verlaagd naar een andere wisselspanning. Bijvoorbeeld 230 VAC naar 12 VAC. Een traditionele transformator bestaat doorgaans uit twee ijzeren kernen omwikkelt met koperdraad: de spoelen. De spoelen bevinden zich in elkaars magnetisch veld. Wanneer je vervolgens een wisselstroom door een van de spoelen stuurt, dan wordt in de andere spoel een spanning opgewekt (wet van Lenz).
We zien trafo’s hoofdzakelijk terug bij sommige soorten buitenverlichting (12VAC) en spanningsdraadsystemen, zoals de TENSEO productfamilie van SLV.
Bekijk ook: Waarom bromt mijn trafo?
Een LED voeding maakt van een wisselspanning, bijvoorbeeld 230 VAC, een lagere gelijkspanning zoals 12VDC, 24VDC of 48VDC. We spreken van een (gelijk)spanningsbron. Vaak noemen we de elektronische schakeling dan “spanningsgestuurd”, “constante spanning” of in het Engels: “constant voltage”. De grootte van de door de voeding afgegeven spanning neemt niet af bij het aansluiten van een elektrische belasting. Met andere woorden: als er een stroom gaat lopen blijft de spanning tussen de twee aansluitpunten van de spanningsbron gelijk.
We zien LED voedingen hoofdzakelijk gebruikt bij LED strips en LED modules, bijvoorbeeld op 12V of 24V gelijkspanning.
Bekijk ook: Waarom gaat de elektronische voeding van mijn armatuur stuk?
Een LED driver maakt van een wisselspanning, bijvoorbeeld 230VAC, een constante stroomsterkte, zoals 350mA, 500mA of 1050mA. We spreken dan ook van een stroombron. Vaak noemen we de elektronische schakeling dan “stroomgestuurd”, “constante stroom” of in het Engels: “constant current”. De grootte van de door de driver afgegeven stroom neemt niet af bij het aansluiten van een elektrische belasting. Het is erg belangrijk om stroomgestuurde LEDs altijd eerst aan de secundaire zijde van de driver aan te sluiten, vóórdat je de primaire zijde van bronspanning voorziet, anders is er een grote kans dat je de LEDs beschadigd.
We zien LED drivers hoofdzakelijk gebruikt bij LED downlights, LED panelen en LED spots. Bij LED producten zie je vaak dat de driver geïntegreerd is in het armatuur. Je hebt dan geen los kastje tussen de stekker en het armatuur meer zitten, maar de driver zit binnen in de behuizing.
Bekijk ook: Waar dien ik rekening mee te houden bij het aansluiten van LED aan een driver?
Beste Frits,
Hartelijk dank voor je vraag. Je geeft aan dat je 8 meter strip met een vermogen van 6W per meter wil aansturen. Dit vraagt zoals je zelf al aangeeft een spanningsbron van tenminste 48W, laten we voor het gemak 50W aanhouden.
De leddriver die je aandraagt heeft een vermogen (P = V x A) van 12 x 2 = 24W en is daarom te licht voor jouw installatie. Je zou op zoek moeten gaan naar een driver met een vermogen van minimaal (A = P/V) 50 / 12 = 4,2A, waarbij de behuizing geschikt is voor de beperkte ruimte boven het plafond.
Blijf geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.
Een team van verlichtingsexperts vormt de redactie van deze website. Je kunt jouw verlichtingsvraagstukken aan hen voorleggen.