Wat is een LED? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is een LED?

Thema: Technische aspecten van LED

LEDs zijn niet meer weg te denken uit ons leven. En LED is ondertussen hard op weg om, na zonlicht, misschien wel de belangrijkste lichtbron in ons leven te worden.

LEDs zitten niet alleen in lichtbronnen en armaturen, maar ook in computers, lantaarnpalen, auto's, koelkasten, mediaspelers en in ontelbaar soorten elektronische apparaten en hulpmiddelen. Maar laten we eens een stapje terug doen: wat is een LED eigenlijk?

LED = Light Emitting Diode

Hulp bij verlichting - Wat is een LED - Het symbool voor een LEDDe afkorting "LED" komt van "Light Emitting Diode", vrij vertaalt: licht-emitterende diode of lichtuitstralende diode. En die naam zegt feitelijk ook waar het technisch op neerkomt. Een led is een diode (een zogenaamde elektronische halfgeleidercomponent) die licht uitstraalt wanneer er elektriciteit doorheen loopt.

Het licht ontstaat doordat er elektronen tussen de twee aansluitingen van de diode bewegen. Dit proces wordt elektroluminescentie genoemd. De twee aansluitingen noemen we de anode (+) en de kathode (-). 

Hoewel de lichtopbrengst van een enkele LED niet heel groot hoeft te zijn, kan met combinaties van meerdere LEDs  een aanzienlijke lichtstroom worden bereikt.

Opbouw van een led

Hulp bij verlichting - Wat is LED - Opbouw van een LEDEen typische LED is een chip die de halfgeleider bevat die het licht produceert wanneer er stroom doorheen loopt. De chip is via een zeer dunne verbindingsdraad aangesloten op een elektrisch contact dat als kathode fungeert. De chip is verbonden met een thermisch koelblok en een keramische basis. De chip is afgesloten met een lens die niet alleen de chip beschermt maar ook de lichtbundel vormt tot de gewenste hoek, afhankelijk van het soort lens.

Verschillende kleuren

Bij normale diodes gaat deze energie verloren in de vorm van warmte. Bij LED's produceren de specifieke typen N- en P-geleiders echter fotonen (licht) in plaats van warmte. De hoeveelheid verloren energie bepaalt de kleur van het geproduceerde licht. Het licht dat ontstaat kan zichtbaar licht zijn van diverse kleuren, maar ook infrarood of ultraviolet licht zijn - straling die voor het menselijke oog niet zichtbaar is.

De kleur die wordt uitgestraald is daarnaast een resultaat van de materialen waaruit de led is opgebouwd. Zo kan de kleur van de behuizing (epoxyharslens) bijvoorbeeld transparant, rood of groen zijn. Voor het maken van blauwe leds wordt halfgeleidende galliumnitride  gebruikt. Een witte led is in feite een blauwe led met een fluorescerende laag. De fluorescerende laag zet een gedeelte van het blauwe licht om in geel licht. Het mengsel van blauw en geel licht wordt ervaren als wit licht.

Door het licht van rode, groene en blauwe leds te combineren, kan vrijwel elke andere kleur worden gemengd. De combinatie van rood, groen en blauw licht geeft ook "wit" licht.


Meer informatie


Reacties

Reactie geplaatst op 16-3-2024 15:21:47 door ralph wilking
Vraag: is het nodig dat LED draden of LED plaatjes in een glazen behuizing zitten? Wel of niet vacuum? Alvast dank!
Reactie geplaatst op 18-3-2024 08:41:07 door SLV Nederland

Hallo Ralph, hartelijk dank voor je vraag. Wil je hem iets verder specificeren? Wat bedoel je in dit geval met “draden” en “plaatjes” Een LED(-chip) kan er op allerlei manieren uitzien, maar losse LEDs zijn in principe al van een “kapje” voorzien. Daar hoeft verder niets overheen, tenzij je de verlichting bijvoorbeeld buiten of in een vochtige of stoffige omgeving gaat gebruiken. Maar wellicht is dat niet wat jij bedoeld? Dan horen we het graag.

 


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt