LED verlichting is grofweg in twee groepen te verdelen: armaturen met geintegreerde (vaste) LEDs en armaturen met een losse lichtbron. Er zijn voordelen en vooroordelen. In dit artikel zullen we je uitleggen waarop je je keuzes kunt baseren.
Tot de groep armaturen met een een losse lichtbron behoren eigenlijk alle lamphouders die je vanuit de conventionele verlichting kent. Uit het tijdperk van vóór LED zijn er eigenlijk uitsluitend armaturen met een losse lichtbron. Van schemerlamp tot TL-bak. Ze hebben één of meerdere fittingen. Hierin schuif, klik of draai je de retrofit lichtbron.
Belangrijke voordelen van armaturen met een losse lichtbron zijn:
Er hangen ook nadelen aan armaturen met een losse lichtbron:
Sinds de introductie van LED technologie zien we de groep van armaturen met een geïntegreerde lichtbron steeds sneller toenemen. LED leent zich ervoor om volledig in een armatuur opgenomen te worden. De compacte afmetingen van LEDs maken bijzondere designs mogelijk. Licht kan zo in allerlei vormen en objecten geïntegreerd worden.
Belangrijke voordelen van armaturen met een vaste LED zijn:
Een vaak gehoorde zorg is dat bij een defect van een ingebouwde LED het gehele armatuur vervangen moet worden. Of dat het geval is verschilt per fabrikant van het armatuur. Bij producten van SLV kan de LED in bijna alle armaturen door een vakman vervangen en gerepareerd worden.
Uiteraard heeft LED als voordeel dat de levensduur al vele male hoger ligt dan bij een conventionele lichtbron zoals halogeen, TL of gasontlading. Een gemiddelde levensduur van 50.000 uur komt overeen met ca. 50 jaar in een particuliere binnenruimte met drie uur verlichting per dag. Buiten brandt een led bij zes uur per dag ongeveer 25 jaar.
Welke lichtbron heeft jouw voorkeur? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.
Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.
Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.
Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!
Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.
Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.