De kleurtemperatuur instellen van SLV verlichting (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

De kleurtemperatuur instellen van SLV verlichting

De kleurtemperatuur van LED licht beschrijft de tint van wit licht. Zo is er warm wit licht (3000K of lager) of koud wit licht (5000K of hoger). Steeds meer LED producten kunnen meer dan 1 soort wit licht produceren. Hoe stel je de kleurtemperatuur in?

De kleurtemperatuur van verlichting

Het begrip kleurtemperatuur gaat dus over de "kleur" van het witte licht. Met warm wit licht bedoelen we licht dat meer geel, oranje en rood-tinten bevat. De kleur licht van de ouderwetse gloeilamp. Met koud wit licht bedoelen we het licht dat meer blauw-tinten bevat. Daar tussenin zit bijvoorbeeld neutral wit licht of "daglicht": de kleur van natuurlijk zonlicht. Wil je meer over kleurtemperatuur leren, bekijken dan zeker ook deze andere artikelen:

Vaste kleurtemperatuur of variabel instellen?

De meeste conventionele lichtbronnen, zoals een gloeilamp, halogeenlamp of TL-buis hebben doorgaans een vaste kleurtemperatuur. In sommige gevallen varieert de kleurtemperatuur nog tijdens het opstarten, bijvoorbeeld bij een gasontladingslamp. Maar eenmaal volledig operationeel kan de kleurtemperatuur niet meer gewijzigd worden.

Daar tegenover staat een nieuwe generatie LED producten die de flexibiliteit geeft om te kiezen uit meerdere kleurtemperaturen. Er zijn verschillende hierbij werkwijzes en toepassingen. In een kantoor- of educatieomgeving kun je overwegen om gedurende de dag de kleurtemperatuur van verlichting te veranderen, omdat dit van invloed is op de prestaties en concentratievermogen van de mensen in de ruimte. Kijk je bijvoorbeeld naar tuinverlichting, dan geeft neutrale verlichting een ander beeld van bijvoorbeeld een gebouw of boom dan warm witte verlichting. Bij welk soort licht iemand zich prettig voelt, is bovendien een subjectieve zaak. LED technologie stelt ons in staat om binnen de verlichting rekening te houden met al die factoren.

Kleurtemperatuur instellen bij een Dim-To-Warm product

Zogenaamde Dim-To-Warm producten hebben de eigenschap dat de kleur van het witte licht verandert naarmate je het product dimt. Bij volledige lichtsterkte is de kleurtemperatuur bijvoorbeeld 3000 Kelvin. Ga je dimmen, dan wordt niet alleen de lichtsterkte gereduceerd maar ook de kleurtemperatuur naar bijvoorbeeld 2200 Kelvin. Deze methode is erop gericht om het gedrag van een traditionele gloeilamp na te bootsen met LED verlichting. Het dimmen gaat bijvoorbeeld met een fase af- of fase aansnijdimmer.

Kleurtemperatuur instellen met een CCT-switch

Steeds meer producten van SLV wordt uitgerust met een zogenaamde "CCT-switch". CCT staat in deze context voor "Correlated Colour Temperature" - oftewel: een knop waarmee je de kleurtemperatuur van het product kunt instellen. Veelal geeft dit de keuze tussen neutraal wit licht (4000 Kelvin) en warm wit licht (3000 Kelvin). Afhankelijk van het product dient deze keuze ten tijde van de installatie gemaakt te worden, de schakelaar zit dan aan de binnenzijde van de behuizing verwerkt. In andere gevallen zit er een schakelaar op de buitenzijde van het armatuur. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval bij de NOYA pendellamp van SLV.

Kleurtemperatuur instellen via Zigbee

Zigbee is een protocol voor draadloze communicatie, die onder andere bij verlichting wordt ingezet. SLV heeft onder andere losse GU10 lichtbronnen en complete armaturen (o.a. LED panelen) uit de SLV VALETO® familie, welke via dit draadloze protocol kunnen worden aangestuurd. Andere voorbeelden van Zigbee besturing zijn Philips Hue en de slimme verlichting TRÅDFRI van Ikea. Als besturing gebruik je ofwel een afstandsbediening of een app op je smartphone/tablet. Via Zigbee kun je niet alleen lampen in- en uitschakelen en de lichtsterkte instellen, maar ook de kleurtemperatuur of kleur (RGB) instellen van de lichtbron.

Kleurtemperatuur instellen via DALI of DMX

DMX en DALI zijn ook twee communicatieprotocollen die zijn gericht op het besturen van elektronische apparatuur, waaronder verlichting. Hoewel de communicatie ook draadloos kan plaatsvinden, zien we DALI en DMX veelal in situaties waarbij er sprake is van bekabeling / een netwerk. DALI is daarbij vaak onderdeel van uitgebreidere gebouwbesturing of domotica. DMX is vooral terug te vinden in de entertainment branche (concerten, discotheken, pretparken) waarbij er niet alleen wit licht, maar ook gekleurd licht wordt bestuurd. In beide gevallen zijn specifieke controllers nodig om een netwerk van armaturen in te stellen en aan te sturen.

Heb jij vragen over het instellen van de kleurtemperatuur?

Wellicht kom je er ondanks de aanwijzingen in dit artikel nog niet uit. Of heb je met een product te maken dat nog een andere aansturing van de kleurtemperatuur gebruikt? Je kunt altijd contact opnemen en je vraag voorleggen. Via de comments onder dit artikel of onze sociale media.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt