Grondspots installeren (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Grondspots installeren

Grondspots installeren? Met de juiste voorbereidingen en wat bijzondere aandacht bij de installatie heb je extra veel plezier van je tuinspots. Volg de tips op deze pagina voor een succesvol resultaat. Dus: op naar buiten en grondspotjes inbouwen!

Installatie van grondspots voorbereiden

Een goed begin is het halve werk! Voordat je grondspots gaat installeren, bereid je je natuurlijk eerst goed voor. We gaan er gemakshalve vanuit dat je al goed hebt nagedacht over welke grondspots je wil gaan gebruiken en dat je ze hebt aangeschaft.

Niet alleen zorg je voor geschikt gereedschap. Niet alleen om sleuven te kunnen graven voor de bekabeling en de armaturen, maar ook om de elektrotechnische aansluitingen te maken. Denk er ook aan om de installatie spanningsvrij te maken voordat je begint. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die je van te voren dient te voorzien.

Lees ook: Wat is een grondspot?

Positie van grondspots uitproberen

Weet je niet precies wat een goede plek is voor je grondspot? Maak dan een tijdelijke kabel met stekker aan je armatuur (gebruik eventueel een verlengsnoer) en ga in de avonduren de tuin in. Je kunt de tuinspot dan op verschillende posities neerzetten om te zien wat het extra licht voor je kan doen. Een andere mogelijkheid is om een lichtadviseur te vragen die in een computerpakket als Relux of Dialux een virtuele simulatie maakt van de omgeving waarin de grondspots gaan worden aangebracht.

Bedenk ook nogmaals dat water de grootste vijand van een grondspot is. Zorg er dus voor dat je de armaturen niet op een laag punt, kuil of drassig gedeelte van een tuin monteert.

Staar je niet blind!

Je wil voorkomen dat iemand rechtstreeks in de lichtbron kan kijken en daardoor verblind kan worden. Dat is vooral van belang wanneer je grondspots op een terras of in een pad gebruikt. Hou voldoende afstand tussen de plaats waar je zit of loopt en de tuinspots.

Lees ook: Tuinverlichting do's and don'ts

Welke kabels, snoeren en koppelstukken voor grondspots?

Zorg ervoor dat je altijd gebruik maakt van grondkabel. Voor het leggen van de "lange" 230 VAC~ lijnen kun je bijvoorbeeld kiezen voor de stugge grijze 3-aderige YMVK-kabel. Deze leg je in een PVC buis onder de grond, zodat er geen gevaar is op doorsteken van de kabel.

Voor het maken van de aansluiting met het armatuur kun je gebruik maken van waterdichte rubberen kabel. Deze is soepel en gemakkelijk te manouvreren, maar toch tegen water bestand. Laat je bij voorkeur adviseren door je kabelleverancier! Verwijder in ieder geval nooit de kabel die al aan het armatuur zit, maar kies er altijd voor om deze via een gietmof met giethars ofwel een waterdicht koppelstuk op je aanvoerkabel aan te sluiten.

Gebruik bij splitsingen en doorlussen zo ie zo altijd IP68 koppelstukken of gietmoffen met giethars, om een perfect waterdichte koppeling te maken.

Kijktip! Waar dien ik op te letten bij het inbouwen van grondspots?

Hoe installeer je een grondspot?

OK, we hebben dus nu een weloverwogen keuze gemaakt voor grondspots. We hebben het juiste materiaal, we weten waar de grondspots geïnstalleerd moeten gaan worden en we hebben alle voorbereideingen getroffen. Nu is het dan eindelijk tijd voor het echte werk!

Grondspots installeren doe je zo (stappenplan)

 1. Maak een gat met de diepte van het armatuur + 30-40cm extra, zorg ook voor wat extra ruimte rondom het armatuur.
 2. Leg een grindbed van 30-40cm dikte onder de installatieplaats van het armatuur.
 3. Zorg ervoor dat de aanvoerleiding op de juiste wijze is aangelegd en bij het armatuur uitkomt.
 4. Trek de kabel door een eventuele montagehuls van de grondspot.
 5. Sluit de kabel van het armatuur aan de aanvoerleiding middels een IP68 koppeling of gietmof met giethars.
 6. Draai wartels en andere koppelstukken goed aan.
 7. Test de werking van het armatuur.
 8. Plaats de grondspot in het gat en breng rondom ook grind/kiezels aan.
 9. Bedek de kiezels rondom het armatuur daarna met aarde, gras, vlonders of tegels.

Problemen bij installatie van grondspots

Voorkom problemen bij de installatie (en het gebruik) van grondspots door in ieder geval altijd op onderstaande punten te letten:

 1. Wartels bij de aansluiting van de kabel op het armatuur altijd goed vastdraaien.
 2. Rubberen afdichtringen vlak en op de juiste positie tussen armatuur en cover te zetten.
 3. De cover voldoende stevig op het armatuur schroeven.
 4. Kabels van de juiste kwaliteit en normering gebruiken.
 5. Aansluitingen, splitsingen van kabels altijd in een gietmof met hars leggen, voor een waterdichte afsluiting.

Heb jij nog vragen?

Heb je naar aanleiding van de diverse tips en informatie op deze pagina nog vragen over het installeren van grondspots? Laat het dan vooral weten in de comments of neem contact op met de redactie van ons platform.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt