Thema: Verlichting installeren
Je wilt een of meerdere grondspots gaan inbouwen in een grasveld, in een stuk aarde (tuinperk) of bijvoorbeeld je terras, oprit of tuinpad. Waar dien je dan op te letten?
Je kijkt allereerst naar het armatuur zelf. Dit dient een voldoende beschermingsklasse te hebben. De beschermingsklasse wordt uitgedrukt in een IP-waarde. En een geschikte IP-waarde voor een grondspot is IP67 of IP68. IP67 betekent bijvoorbeeld dat de grondspot bestand is tegen tijdelijke onderdompeling van maximaal 30 minuten tot maximaal 1 meter diep. (zie ook: Wat betekent de IP-waarde en waarop dien ik te letten?)
Water is waarschijnlijk wel de grootste vijand van ieder buitenarmatuur, zeker wanneer dit in de bodem zit. Bij het monteren van een grondspot let je er op dat je alle wartels goed aandraait. Dat de cover goed bevestigd zit (denk eraan dat bij armaturen waarvan de lichtbron niet verwisseld kan worden, de cover vaak helemaal niet verwijderd kan worden).
Gebruik voor de bekabeling geschikte grondkabels, die waterdicht zijn en een rubber mantel hebben (bijvoorbeeld type H07RN-F of H05RN-F). Zorg ervoor dat koppelingen worden verpakt in een gietmof met giethars. Zo blijft de verbinding vrij van water.
Bij het installeren van grondspots is het van belang dat de afwatering goed in orde is gemaakt. Bij de grondspot wordt vaak een inbouwhuls geleverd. Onder de inbouwhuls dient een laag grind van 30-40 cm te worden aangebracht, zodat het water goed kan worden afgevoerd en het armatuur niet in een plas water blijft staan. Let er daarnaast op dat het armatuur niet in een kuil wordt geplaatst, waardoor er alsnog water op het armatuur zou blijven staan.
De onderstaande situaties kunnen ontstaan indien een grondspot lang ‘in of onderwater’ blijft.
Tenslotte nog een tip. De lichtbundel van een grondspot schijnt (meestal) recht omhoog en zie je eigenlijk alleen als hij ergens tegenaan schijnt / weerkaatst. Kortom, zorg er voor dat je de grondspot langs een wand monteert, onder een boom of struik. Dan heb je er maximaal plezier van.
Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.
Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.
Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!
Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.
Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.