Tips en tricks voor het installeren van verlichting (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Tips en tricks voor het installeren van verlichting

In onze monsterblog over het installeren van verlichting brengen we een aantal artikelen samen waarin we diverse tips en tricks delen rondom dit thema. Zo kijken we naar de installatie van spanningsrails, grondspots, drivers, led strips en meer!

Installeren van spanningsrail

Spanningsrail bestaat uit metalen profielen die worden voorzien van een voeding. In de rail worden armaturen vastgezet. De armaturen zijn eenvoudig verplaatsbaar en een spanningsrailsysteem biedt dan ook uitzonderlijk veel flexibiliteit. In 3-fase spanningsrail zijn 3 individuele fasendraden verwerkt, wat je de mogelijkheid geeft om aangesloten verlichting in 3 groepen te verdelen en individueel te bedienen. Heb je voor 3-fase spanningsrail dan 380V nodig? En mag je spanningsrail ook aansluiten zonder aarde? Bekijk de video voor diverse tips en tricks rondom de installatie van spanningsrail.

TIP! Bekijk ook de brochure "SLV Spanningsrailsystemen" (link)

Installeren van grondspots

Grondspots of grondinbouwarmaturen zijn verlichtingsproducten die in de aarde, het grasveld, een tuinpad of terras worden geplaatst. De lichtbundel schijnt omhoog tegen bijvoorbeeld een boom, langs een pad of wand of richting een object. Omdat het armatuur rechtstreeks in contact komt met diverse elementen, zoals vocht, kou en andere invloeden van buitenaf, verdient niet alleen de kwaliteit van het product, maar ook de installatie van grondspots extra aandacht. In onderstaande video bekijken we waar je op moet letten.

LED verlichting en drivers, voedingen en trafo's

Zeg je LED verlichting, dan zeg je vrij snel ook: driver, voeding of trafo. Want een LED werkt niet simpelweg op 230V wisselspanning. Welk apparaat je nodig hebt (of eventueel in het armatuur zit verwerkt) leggen we je uit in het artikel over het verschil tussen een trafo, een voeding en een led driver. LED producten zijn soms stroomgestuurd en soms spanningsgestuurd. Wil je hier meer over weten? Lees dan de blog over constant current vs. constant voltage. Ga je een LED driver aansluiten? Bekijk dan de onderstaande video over waar je dan om moet letten.

TL-verlichting vervangen met LED strips

Omdat vanaf 1 september 2021 een groot aantal soorten TL-buizen niet meer geproduceerd mag worden, dienen we op zoek te gaan naar goede alternatieven. En die zijn er! LED strips kunnen uitzonderlijk goed worden verwerkt in koven, onder randen en meubels, achter kasten, in profielen etc. Wil jij weten welke voordelen LED strips hebben ten opzichte van TL verlichting? Lees dan zeker de blog "TL verlichting vervangen met LED strips".

TL verlichting vervangen met LED strips

Installeren van LED strips

Kabeldikte berekenen

Ga ja LED strips installeren, denk dan ook goed na over de dikte van de aansluitkabels, om defecten te voorkomen. De benodigde kabeldoorsnede tussen je voeding en de LED strip wordt namelijk bepaald door de afstand die je gaat overbruggen en de totale belasting die de LED strip zal geven. Bekijk hier de video over dit onderwerp.

LED strip aan twee zijden voeden?

Een ander punt waarop je moet letten bij het aansluiten van LED strips is het feit hoeveel strip je aan één stuk achter elkaar kunt gebruiken. In sommige gevallen dien je na een bepaalde lengte opnieuw te voeden. En soms kies je er voor om de LED strip aan twee zijden aan te sluiten. Waarom precies? Bekijk onderstaande video!

Heb jij vragen over het installeren van verlichting?

Plaats je vragen onder deze blog in de comments. Een team van lichtadviseurs zit klaar om jouw specifieke vragen te beantwoorden. Uiteraard ben je ook van harte uitgenodigd om jouw aanvullingen op dit artikel met de andere bezoekers van het platform te delen.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt