Waar dien ik rekening mee te houden bij het aansluiten van LED aan een driver? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Waar dien ik rekening mee te houden bij het aansluiten van LED aan een driver?

Veel LED producten, zoals bijvoorbeeld de spots onder een keukenkastje, worden aangestuurd door een LED driver. De driver zorgt voor een constant stroom naar het product. Bij de installatie dien je op een paar zaken te letten.

Wat is een LED driver en wanneer heb ik dit nodig?

Met een LED driver wordt 230V wisselspanning uit het stopcontact omgezet naar een 12V of 24V gelijkspanning met een constante stroom. LED producten die constante stroom (gelijkspanning) nodig hebben worden dan met de LED driver van voeding voorzien. Een LED driver levert altijd constante stroom, de meest voorkomende zijn 350mA, 700mA en 1200mA. Met name LED producten uitgevoerd met Power LEDs worden met een LED driver gevoed. Denk bijvoorbeeld aan LED downlights (spotjes) of LED panelen. 

LeestipWat was ook alweer het verschil tussen stroomgestuurd en spanningsgestuurd?

Aandachtspunt 1: werk spanningsvrij

Sluit de LED’s nooit onder spanning aan. Zorg ervoor dat de installatie spanningsvrij is voordat je begint. Kortom, schakel de relevante groep in de meterkast uit en controleer nog even met een multimeter of spanningszoeker dat de installatie echt spanningsvrij is.

Aandachtspunt 2: eerst de secundaire zijde

Sluit bij constante stroom (gelijkspanning) producten altijd eerst de secundaire zijde van de LED driver aan. Dat is de kabel van de driver naar het LED product. Sluit daarna de primaire zijde van de LED driver aan. Dat is de kabel van de driver naar het spanningsnet.

Bekijk ook: Wat is het verschil tussen een trafo, een voeding en een led driver?

Aandachtspunt 3: maak een serieschakeling

Mocht je meerdere LED’s willen aansluiten op één LED driver dan dien je deze in serie te schakelen. Let daarbij ook op de maximale belasting van de LED driver. Het wattage van de individuele LED producten mag bij elkaar opgeteld niet het (maximale) wattage van de driver overschrijden. Een goede richtlijn is om een LED driver voor ca. 80% te belasten.

Bij een serieschakeling ga je van de (+) aansluiting van de LED driver met een kabel naar de (+) aansluiting van het LED product. Vanuit de (-) aansluiting van het LED product ga je naar de (+) aansluiting van het volgende LED product, enzovoorts. De (-) aansluiting van het laatste LED product wordt weer verbonden met de (-) aansluiting van de LED driver. Er ontstaat zo één stroompad. Zie ook onderstaande afbeelding:


Meerdere stroomgestuurde LEDs in serie schakelen
 

Leestip: Mogelijke oorzaak van knipperende LED verlichting

Aandachtspunt 4: restspanning verwijderen

Bij het gebruik van drivers (constante stroom) wordt geadviseerd om de secundaire aansluiting kortstondig met een draad of bijvoorbeeld twee schroevendraaiers kort te sluiten (+ en - verbinden) om restspanning te verwijderen. Dit is met name van toepassing wanneer de driver al een keer eerder in gebruik is geweest, en waar in de componenten een restspanning bewaard kan blijven. Uiteraard verwijder je de kortsluiting voordat je de driver weer in gebruik neemt.


Meer informatie


Reacties

Reactie geplaatst op 11-2-2021 16:20:16 door Kees Sap
Beste SLV, Ik heb een van u w video's bekeken over LED-drivers aansluiten. Aan het einde van de video heeft u het over de secondaire kant kortsluiten. Ik zou graan willen weten hoe u dit doet? Graag een voorbeeld? vr ger Kees Sap
Reactie geplaatst op 15-2-2021 08:22:14 door SLV Nederland

Hallo Kees Sap, het kortsluiten van de secundaire kant is iets wat je eenmalig / kortstondig doet bij een led driver die al een keer gebruikt is.

Als een driver al een keer gebruikt is, dan kan een component in de driver namelijk nog geladen zijn met een beetje stroom. Door de driver eerst volledig spanningsvrij te maken (stekker uit het stopcontact) en daarna de secundaire kant kort te sluiten (+ tegen -) met een draadje of twee schroevendraaiers, dan worden de component leeg gemaakt van eventuele stroom die nog aanwezig zou zijn. De kortsluiting verwijder je daarna weer voordat je de driver gaat gebruiken!

Het kan voorkomen dat een stroomgestuurde LED wordt verbrand, indien er nog reststroom in de driver aanwezig is. Dit is dan eigenlijk hetzelfde effect, zodra je stroomgestuurde leds onder spanning aansluit.


Reactie geplaatst op 15-2-2021 11:24:35 door Kees Sap
Bedankt voor je antwoord. In de video is het niet helemaal duidelijk dat je de condensatoren van de driver hiermee wil laten leeg lopen ten einde een spanning piek te voorkomen bij ingebruikname. Overigens als dit kan gebeuren is het een geen goed ontwerp. Een weerstandje van 10Kohm over secondaire heeft meestal geen invloed op de schakeling, maar zorgt er wel voor dat de condensatoren in de schakeling binnen een paar minuten leeg zijn.
Reactie geplaatst op 17-3-2021 13:43:27 door Jos
Ik heb de slv play inbouwspots gekocht. Elke spot heeft een "travo". Hoe sluit ik meerdere spits op 1 lichtnetaansluiting aan. Ik heb geen verbindingskabel erbij. In doos zat alleen spot met klein trafo. Hoe moet ik die met elkaar verbinden
Reactie geplaatst op 18-3-2021 11:01:18 door SLV Nederland

Beste Jos, je kunt de drivers bij de SLV Play inbouwspots helaas niet onderling doorlussen. Je zult ze parallel op de 230 VAC bron moeten aansluiten, bijvoorbeeld met behulp van Wago-klemmen.


Reactie geplaatst op 3-4-2021 11:24:34 door Jan
Ik heb een kleine LED driver van 220-240V naar 12V DC 0,42 A. (Model AP 1000). Kan ik deze gebruiken voor een antenneversterker die 12V 20 mA vraagt?
Reactie geplaatst op 6-4-2021 12:23:36 door SLV Nederland

Hallo Jan, je vraag is meer van elektrotechnische aard, dan specifiek verlichting. Wellicht is het handig dit ook nog via een ander kanaal te controleren. Echter, wanneer je de genoemde LED driver aan de antenneversterker aansluit loop je een goede kans op overbelasting. Wij zouden het niet aanraden.


Reactie geplaatst op 11-10-2022 21:50:28 door Jos Traudes
Hallo Jan, Ik ga 13 in serie geschakelde 12 watt g4 halogeen lampjes vervangen door 1 watt led capsules. Waarom moet ik ook de driver en de dimmer vervangen? Ik heb het met 1 capsule geprobeerd en die doet het. Huidige driver is een Halotronic 150/230-240 50-150 watt
Reactie geplaatst op 13-10-2022 15:22:02 door SLV Nederland
Beste Jos, hartelijk dank voor je vraag. Je gaat van een oude situatie: 13 x 12W = 156W (wat feitelijk al teveel is voor de 50-150W Halotronic driver) naar een nieuwe situatie: 13 x 1W = 13W belasting. Die 13W is minder dan de minimale 50W die de Halotronic driver nodig heeft, dus dit gaat waarschijnlijk niet goed werken. Heb je de ene capsule helemaal alleen aangesloten op de driver of heb je dit gecombineerd met de overige halogeen lampjes? In het eerste geval zou dit kunnen duiden op dat de minimale belasting van de driver geen roet in het eten gooit en het dus wel zou werken. In het tweede geval zorgen de overige halogeen lampjes voor het bereiken van de minimale belasting, dan is de test niet representatief.
Reactie geplaatst op 11-9-2023 10:48:27 door Jean Marie Vandewinkel
Ik heb mijn G4 halogen armaturen (4 lampjes) vervangen door G4 led met nieuwe trafo (driver) 12V 18W (4x3W). De lampjes werken voor max 2 maand volledig daarna flikkeren ze en werken slechts op halve tot 1/3 kracht ! Wat is fout ? Driver of lampjes.Aansluitingen driver heb ik meermaals gecontroleerd! Bedankt PS Driver Merk MW(Mean Well). LPH-18-12 Input 200-240V 0.3A. Output 12V DC 1.5A 50/60Hz IP67 LED lamjes Merk Ecolight 12VAC/Dc G4 3W
Reactie geplaatst op 19-9-2023 14:24:37 door SLV Nederland

Hallo Jean Marie. Qua vermogen en spanning kunnen we niks gek ontdekken, het lijkt er op dat de voeding defect gaat. Wat is de spanning over de lampjes als deze vol branden en als deze maar half branden? Het kan aan de voeding liggen of er zit ergens een sluiting, waardoor de voeding wordt overbelast.

 


Reactie geplaatst op 7-10-2023 10:50:33 door Erwin Reyns
Beste SLV, ik begrijp uit het artikel dat ALS de primaire 230V is aangesloten, de secundaire reeds moet aangesloten zijn. Hoe kan je een led driver die op de secundaire een + en - heeft gaan uitmeten of ie nog goed werkt. Klassiek wordt op de uitgang , zonder dat er een verbruiker is aangekoppeld , de uitgangsspanning gemeten. Alvast bedankt.
Reactie geplaatst op 9-10-2023 09:59:38 door SLV Nederland

Hallo Erwin, Hartelijk dank voor je vraag.

Om het functioneren van de led driver goed te kunnen controleren, adviseren wij om deze altijd belast te meten, dus met aangesloten led verlichting. De uitgangsspanning moet overeenstemmen met het minimum/maximum dat doorgaans op het etiket van de driver staat vermeld. Het gedrag van de uitgang kan namelijk afwijkend zijn wanneer deze onbelast is. Mocht de spanning lager zijn dan het minimum van de specificaties, dan is er iets mis met de driver. Is de spanning correct, maar gaat de led verlichting niet aan, dan zit er een defect in de led.


Reactie geplaatst op 13-11-2023 14:41:35 door Rene Gerritsen
Beste Kees, Ik heb in de gang twee lampen opgehangen, middels een hotelschakeling. Dit zijn lampen met een ledpaneel waarbij de felheid middels de schakelaars te regelen is tussen 4000 en 3000 Kelvin. Echter wanneer ik de lampen inschakel staat 1 van de lampen op 4000 en de ander op 3000 Kelvin. Schakel ik de lampen opnieuw in, dan is de felheid tussen de lampen verwisseld. Is dit probleem te verhelpen? Met vriendelijke groeten, Rene .
Reactie geplaatst op 14-11-2023 08:13:46 door SLV Nederland

Hallo Rene, hartelijk dank voor je bericht. Zonder merk / type / specificaties van de armaturen en schakeling is het gissen wat er precies aan de hand kan zijn. Het lijkt erop dat je de armaturen niet tegelijk hebt aangesloten en van spanning hebt voorzien. Wat je kan proberen is om één armatuur los te koppelen en daarna de schakelaar in de muur te bedienen en het armatuur daarna weer terug te monteren.


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt