Moet LED verlichting op een aparte groep worden aangesloten? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Moet LED verlichting op een aparte groep worden aangesloten?

LED verlichting kan onder invloed van andere apparatuur in dezelfde elektra groep gaan knipperen of ander ongewenst gedrag vertonen. Werken met een schone groep levert de minste kans op storingen en ergernissen op.

Invloeden door harmonische vervuiling

In een ander artikel op dit platform schreven we al over harmonische vervuiling. Sommige apparatuur kan vervorming geven van de zuivere sinusvorm in de netspanning. Dit ontstaat vooral vanuit industriële apparaten, IT apparatuur, maar bijvoorbeeld ook een koffiezetapparaat of andere apparatuur die het stroomnet met zware pieken belast. Vergeet zeker ook niet de invloed van "oude" TL-armaturen. Een TL-buis zorgt voor hoge pieken die zich voordoen bij het inschakelen van het armatuur. Wanneer er in dezelfde elektra groep ook LED verlichting is aangesloten, kan deze gaan knipperen of problemem vertonen tijdens het dimmen.

Er zijn mogelijkheden om harmonische vervuiling uit het stroomnet te zuiveren. Daarnaast kun je ook letten op de power factor van de drivers van je LED verlichting. Maar een andere mogelijkheid is om de LED verlichting op een aparte groep aan te sluiten. Een zogenaamde "schone groep".

Werken met een schone groep

Door te werken met een aparte groep voor LED verlichting heb je de minste kans op storingen door andere apparatuur binnen dezelfde groep. Combineer je dit met een zogenaamde "soft start" LEDs, dan kun je bovendien aanzienlijk meer armaturen in de groep aansluiten (uiteraard mede bepaald door de zekeringswaarde van de groep). Een LED met "soft start" of "slow start" functionaliteit zal gefaseerd opstarten, waardoor piekspanningen lager blijven.

Bijdragen op het platform Hulpbijverlichting.nl

Heb jij een nuttige toevoeging op dit artikel? Of een andere vraag die hieraan gerelateerd is? Of wil je iets anders te weten komen over het werken met verlichting? Laat dan je reactie achter onder dit artikel.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt