Mag ik spanningsrail aansluiten zonder aardedraad? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)

Neem eenvoudig contact met ons op via Whatsapp 077-3204343

U bent hier: Home > Kennisbank

Mag ik spanningsrail aansluiten zonder aardedraad?

Thema: Verlichting installeren

Stel je wil een spanningsrail of en ander verlichtingsproduct gaan installeren, maar er is geen aarding mogelijk. Er komt bijvoorbeeld alleen een bruine draad (fase) en een blauwe draad (nul) uit het plafond. Soms zie je nog een zwart gekleurde schakeldraad. De aardedraad is geel met groen gekleurd, echter: optioneel. Zeker bij oudere huizen kun je tegen de situatie aanlopen, dat er geen aarde in de leidingen en centraalcontactdozen aanwezig is.

Aarding van verlichting

Aarding van verlichting; symbool voor aardeHet aarden van je verlichting maakt armaturen veiliger. Zeker wanneer je verlichtingsproduct van een geleidend materiaal is gemaakt, zoals metaal. Mocht het namelijk zo zijn dat er, als gevolg van een defect, spanning komt te staan op de constructie (behuizing) van jouw armatuur, dan kan dat heel gevaarlijk zijn. Zou je dat armatuur aanraken, terwijl er geen aardedraad aanwezig is, dan zal de elektriciteit via jouw lichaam de snelste weg naar de aarde zoeken. Aarding zorgt ervoor dat de spanning via de aardedraad wegloopt. Zodra een aardlekschakelaar een verschil tussen de uitgaande en inkomende stroom constateert, wordt de installatie spanningsvrij geschakeld - dus nog vóórdat jij de kans krijgt om het zelf aan te raken.

Uitzondering

Beschermingsklasse II; symboolTegenwoordig wordt steeds meer apparatuur dubbelgeïsoleerd. Dat betekent dat er naast de gebruikelijke elektrische isolatie ook nog een constructie / behuizing is, die ervoor zorgt dat aanraakbare (geleidende) delen nooit onder spanning kunnen komen staan. Apparatuur die dubbelgeïsoleerd is, wordt ook wel "Beschermingsklasse II" genoemd, je herkent dit aan het icoontje met twee vierkantjes in elkaar. Wanneer een apparaat dubbelgeïsoleerd is, is aarding niet noodzakelijk.

Terug naar de oorspronkelijke vraag

Een spanningsrail is van metaal gemaakt (en niet dubbel geïsoleerd) en dient dus van aarde te worden voorzien.

Een lichtadviseur zal altijd met je meedenken over dit soort zaken, bij het maken van een ontwerp van jouw verlichting. Via deze website kun je in contact komen met de lichtadviseurs van SLV Nederland.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Altijd op de hoogte met de gratis nieuwsbrief

Blijf geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Vragen over het ontwerpen of toepassen van verlichting?

Een team van verlichtingsexperts vormt de redactie van deze website. Je kunt jouw verlichtingsvraagstukken aan hen voorleggen.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt