Wat is spanningsrails? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is spanningsrails?

Thema: Verlichting in het algemeen

Eerste kennismaking

Spanningsrails is een systeem van metalen profielen langs het plafond, waaraan armaturen gemonteerd worden. Via de rails worden de armaturen van stroom voorzien. Verlichting kan snel en gemakkelijk geplaatst en weer verwijderd worden.

Hulp bij verlichting - Wat is spanningsrail?

We zien spanningsrail veel toegepast in kledingswinkels, supermarkten, kantoren, musea, beursstands, in etalages en showrooms.

De opbouw van spanningsrails

Spanningsrails bestaat uit een langgerekte metalen behuizing waarin elektrische leidingen (“geleiders”) zijn verwerkt en waarin losse armaturen (spots, breedstralers, pendellampen) vastgezet kunnen worden.

Hulp bij verlichting - Wat is spanningsrail?

Eén van de geleiders is de nuldraad. Eén of meerdere andere geleiders vormen de fasedraad/draden. Er kunnen eventueel nog dataleidingen (DALI) in de rails lopen. De metalen behuizing dient als aarde.

Spanningsrail wordt doorgaans geleverd in stukken van 1, 2 of 3 meter. Spanningsrail kan op elke gewenste lengte worden afgezaagd en in sommige gevallen ook tot een ronde vorm worden gebogen. Spanningsrail is meestal aan het plafond bevestigd. Verzonken ingebouwd, op het plafond opgebouwd, of met behulp van beugels, stangen of pendeldraden opgehangen. Door middel van een voedingsstuk wordt de spanningsrail van netspanning voorzien.

Hulp bij verlichting - Wat is spanningsrail?

Vervolgens worden armaturen met een speciaal koppelstuk (“adapter”) vastgezet in de rail. De koppeling maakt contact met de geleiders in de rail en op die manier wordt het armatuur van spanning voorzien. Sommige types spanningsrail hebben meerdere geleiders, die elk op een eigen “fase” kunnen worden aangesloten.

Spanningsrails = flexibiliteit!

Het toverwoord bij spanningsrail is: flexibiliteit. Eenmaal geïnstalleerd, stelt een spanningsrail systeem je in staat om de positie van armaturen steeds eenvoudig te wijzigen. Wijzigt de indeling van een ruimte, of wil je andere zones of objecten van licht voorzien? Dan kun je de armaturen eenvoudig opnieuw positioneren, weghalen of bijplaatsen.

Hulp bij verlichting - Wat is spanningsrail?

Heb je bijvoorbeeld te maken met een ruw of gewelfd plafond, balken of andere obstakels, dan kun je daar met een spanningsrail relatief gemakkelijk toch netjes verlichting aanbrengen.

Of wanneer er slechts één spanningspunt beschikbaar is, terwijl je meerdere armaturen wilt aansluiten, kan het installeren van een spanningsrailsysteem de ideale oplossing zijn.

TIP! Lees en bekijk hier diverse tips en trucs als het gaat om het installeren van spanningsrail!


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Altijd op de hoogte met de gratis nieuwsbrief

Blijf geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Vragen over het ontwerpen of toepassen van verlichting?

Een team van verlichtingsexperts vormt de redactie van deze website. Je kunt jouw verlichtingsvraagstukken aan hen voorleggen.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt