Wat is een grondspot? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is een grondspot?

Armaturen die vanuit de bodem omhoog stralen noemen we grondspots. Deze verlichtingsproducten zijn in de vloer of grond verzonken gemonteerd. Grondspots worden vooral als buitenverlichting gebruikt langs paden en terrassen, rondom gevels en onder bomen.

Grondspots zijn verlichtingsarmaturen die je in de bodem, vloer of grond kunt inbouwen. Het grootste gedeelte van het armatuur bevindt zich dus onder de grond. De bovenkant van het armatuur steekt daar net iets bovenuit of ligt in ieder geval verzonken in het oppervlak.

Wat is een grondspot? (productvoorbeeld)

Hoewel grondspots ook wel binnenshuis worden gebruikt, zul je grondspots vooral buiten zien. In de tuin onder bomen en struiken, langs paden, rondom terrassen, langs een wand. De lichtbundel schijnt vanuit de grond omhoog, we noemen het ook wel eens een "bodemstraler".

Lees ook: Grondspots aanschaffen: waar let je op?

Je ziet het licht van een grondspot eigenlijk alleen als je het ergens tegenaan laat schijnen. Daarom dat je deze tuinspots het liefst inzet in de buurt van een object of oppervlak.

Grondspot van SLV
Grondspot van SLV

In sommige gevallen worden grondspots ook als oriëntatieverlichting langs paden ingezet. Je hoeft dan geen hoge lichtopbrengst te hebben, het gaat er dan puur om het kunnen herkennen van de looproute wanneer het donker is. Licht dat recht omhoog de lucht instraalt, zonder iets te "raken" draagt slechts bij aan lichtvervuiling. Let er ook op dat je niet door het licht verblind wordt!

Bekijk ook: Waar dien ik op te letten bij het inbouwen van grondspots?

Nu je weet wat een grondspot is, kunnen we gaan kijken naar hoe je een grondspot installeert.

Lees ook: Grondspots installeren


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt