Bomen aanlichten? Tips voor verlichting in de tuin of op het balkon (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)

Neem eenvoudig contact met ons op via Whatsapp 077-3204343

U bent hier: Home > Kennisbank

Bomen aanlichten? Tips voor verlichting in de tuin of op het balkon

Thema: Lichtplannen en licht plannen

Waarom zou je 's-avonds en 's-nachts niet van je tuin kunnen genieten?

Wellicht heb je er nooit zo over nagedacht, maar een licht ontsteken in de avonduren hoeft niet beperkt te blijven tot de woonkamer of keuken. Ook je balkon of tuin is hiervoor uitstekend geschikt. Sterker nog, je beleefd des te meer plezier aan de ruimte buiten jouw huis, wanneer deze in de avond en nacht verlicht is. Ook wanneer je zelf binnen zit. Vanuit de woning kijk je niet in een donker gat, maar kijk je gezellig het groen in, wanneer er wat lichtpunten rondom bomen, struiken, hagen of paden worden aangelegd.

  1. Met verlichting verleng je de zichtlijnen vanuit de woning.
  2. Met verlichting kun je onderdelen accentueren, maar ook diepte en contrast (schaduw) laten ontstaan.
  3. Bovendien draagt verlichting bij aan de veiligheid rondom je woning.

Lampen kiezen voor het aanlichten van bomen

De keuze voor het type lamp dat je nodig hebt om een boom uit te lichten, is uiteraard afhankelijk van de vorm van de boom en het gewenste effect. Een boom in zijn totaliteit (egaal) uitlichten geeft een vlak en saai effect. Ga daarom op zoek naar accentverlichting. Dit zijn bijvoorbeeld spots (ook wel "washlights") met een middelbrede tot brede lichtbundel en voldoende kracht.

Daarnaast is de keuze voor het armatuur afhankelijk van de ondergrond. In gras, grind of een houten vlonders kun je grondspots (inbouwspots) plaatsen. Bij een juiste montage en kwaliteit van de spot, kun je grondspots begaan met auto of grasmaaier, en zitten ze dus niemand in de weg. Wanneer het bij een lage begroeiing voor / onder de boom of struik niet wenselijk is dat er een armatuur in de weg zit, zal de grondspot een mooie oplossing bieden.

In losse ondergrond en tussen struiken kun je gemakkelijker werken met prikspots (richtbare buitenlampen op een grondpin). Wanneer er zich onder de boom struiken of hoger gras bevinden, heeft een tuinspot de voorkeur boven een grondspot, omdat de beplanting over de grondspot zal groeien en de lichtbundel daarmee afdekt.

In sommige gevallen is het wenselijk om de lichtbundel te kunnen kantelen. Dit is zowel bij sommige soorten grondspots als bij de meeste prikspots mogelijk.

Op balkons en in kleinere tuinen (kleinere bomen) gebruik je vanzelfsprekend minder krachtige verlichting dan in grotere tuinen of parken. Om een boom tot een meter of 3 te verlichting is een ledspot met een vermogen van zo'n 4-5 Watt vaak voldoende.

Volumineuze bomen (ronde / brede kruin)

Eiken, wilgen, kastanjebomen, enzovoorts. Door vanuit (minimaal) twee zijden te verlichten kun je een extra ruimtelijk effect creëren en beschik je bij volumineuze bomen over voldoende licht om de vorm van de boom / kruin te accentueren. Voor het mooiste effect zorg je ervoor dat de verlichting met name de onderste helft van de kruin benadrukt. Dit gaat het beste met spots met een brede lichtbundel, die eventueel kantelbaar is.

Smalle bomen

Bij hoge smalle bomen, zoals een cypres of conifeer is een enkele spot met een smalle lichtbundel (bijvoorbeeld 15 graden) ideaal. Zorg voor voldoende lichtsterkte (lumen) om hogere bomen tot in de top te kunnen verlichten.

Kleine bomen

Kleinere bomen tot een meter of 3 hoogte kun je goed verlichten met wat kleinere spots met een bredere lichtbundel (40 graden of meer), die op enige afstand van de stam (50 - 100 cm) omhoog richting de kruin van de boom schijnen.

Leibomen

Van leibomen zoals een haagbeuk, linde of plataan, die in een vlakke schermvorm zijn opgebonden, kun je ook in de avonduren perfect genieten door ze te verlichten met een spot met een brede lichtbundel, die schuin richting het blad wordt gekanteld. Het strijklicht benadrukt de structuur van het bladerendek.

Dakbomen

Van bomen zoals de plataan wordt wel eens een natuurlijk dak gemaakt. Het ziet heel mooi uit om de kruin van onderuit aan te lichten. Dit gaat het best met grondspots met een brede lichtbundel, die recht onder de bomen omhoog schijnt.

Heb je een zitje / terras onder de dakbomen? Let er dan op dat je de grondspots uit de directe zichtlijnen van de mensen plaatst, zodat men niet in de bundel van de grondspot zit te kijken. In sommige gevallen zijn er oplossingen beschikbaar met rasters die in/op de grondspot worden aangebracht, om verblinding te voorkomen.

Gekleurde buitenverlichting

Doorgaans zullen bomen en struiken met wit licht worden aangelicht. Gebruikelijk is om een kleurtemperatuur van 3000 Kelvin (warm wit) of 4000 Kelvin (natuurlijk wit) te gebruiken. Echter, het is ook mogelijk om gekleurde buitenverlichting (RGB led verlichting) te gebruiken. Het is natuurlijk een kwestie van smaak en "dosering", maar het kan ook bijzonder goed werken om bomen van gekleurde verlichting te voorzien. Bijvoorbeeld in een of meerdere groentinten. Hiermee kan naast een bijzondere sfeer ook extra diepte gecreëerd worden.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt