Wat is een lichtplan? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is een lichtplan?

Wanneer je verlichting gaat installeren maak je eerst een ontwerp: het lichtplan. Maar wat is eigenlijk een lichtplan? Waarom maak je dit en wat is het verschil met een lichtberekening of lichtadvies?

De definitie van een lichtplan

Een lichtplan, in de zin waarin deze website is bedoeld en binnen de wereld van elektrotechnisch installateurs, licht- en interieurontwerpers, heeft betrekking op een plattegrond van een ruimte, gebouw of omgeving waarin de verlichtingsarmaturen zijn ingetekend. Naast de positie van de verlichtingsarmaturen wordt in het lichtplan ook beschreven welke soorten en type armaturen er gebruikt worden.

Lees ook: Welke gegevens heb ik nodig om een lichtplan te maken?

Hoe maak je een lichtplan?

Een lichtplan kan zowel op papier als in de vorm van een digitale simulatie of berekening bestaan. In dit laatste voorbeeld wordt er gebruik gemaakt van lichtsimulatiesoftware, zoals Relux of DIAlux. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen basisverlichting en accentverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting.

Lees ook: Hoe maak ik een lichtplan op papier?

Waarom maak je een lichtplan?

Een lichtplan is een fantastisch uitgangspunt wanneer je in een nieuwbouw- of renovatieproject moet gaan bedenken welke verlichting je nodig hebt. Enerzijds om jezelf (en je klant) er van te verzekeren dat er voldoende en juiste verlichting wordt voorzien. Anderzijds ook zodat je andere betrokkenen bij het project, zoals de  aannnemer, elektricien of stucadoor kunt informeren over de locaties van armaturen, leidingen en schakelmateriaal.

Lees ook: Waarom zou ik een lichtplan maken?

Lichtplan, lichtberekening, lichtadvies.... eh wat?

Er worden veel termen door elkaar gebruikt in de verlichtingswereld. Logisch dat het niet altijd duidelijk is waarover we het hebben. In onderstaande video zetten we het maken van een lichtplan, een lichtberekening en een lichtadvies naast elkaar. Kom je er niet uit? Of heb je onze hulp nodig bij één van die zaken? Laat het dan zeker even weten!

Lees ook: Wat is het verschil tussen een lichtplan, een lichtberekening en een lichtadvies?


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Hulp bij het maken van een lichtplan

Klinkt het maken van een lichtplan als een te grote uitdaging? Of heb je geen kennis, tijd of ervaring met het maken van een lichtplan, lichtberekening of simulatie?

De lichtexperts van SLV Nederland kunnen je hierbij ondersteunen. Of natuurlijk volledig ontzorgen door het lichtplan voor je te maken. Heb je een vraag? Neem dan gerust contact met op.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt