Welke gegevens heb ik nodig om een lichtplan te maken? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Welke gegevens heb ik nodig om een lichtplan te maken?

Welke gegevens heb ik nodig om een lichtplan te maken? Denk daarbij in ieder geval aan: de fysieke kenmerken van de ruimte, de technische kenmerken van de ruimte, het gebruik van de ruimte en het beschikbare budget. We lichten deze punten verder toe!

Fysieke kenmerken van de ruimte

Voordat er een lichtplan kan worden gemaakt, dienen er een aantal zaken bekend te zijn over de ruimte waarin de verlichting geplaatst zal worden. Naast lengte en breedte is met name de hoogte van het plafond van belang. Wanneer het gaat om werkplekken die verlicht zullen gaan worden, is ook de hoogte van het werkvlak (de werkbank / het bureau / de balie) interessant.

Om een realistische berekening en simulatie te kunnen maken, is het voor de lichtontwerper prettig om te weten van welk materiaal plafond, wanden en vloer zijn gemaakt en welke kleur dat ze hebben. Wanneer een ruimte ramen of daglichtkoepels bevat, dienen zij te worden meegenomen in het lichtplan.

Bekijk ook: Wat is een lichtplan?

Technische kenmerken van de ruimte

In verband met de positionering van de verlichting kan het van belang zijn om te weten waar bestaande wandcontactdozen, leidingen en lichtpunten zich in de ruimte bevinden. Vaak wordt dit aangegeven op de bouwtekening of plattegrond van het project. Ook wanneer er sprake is van bestaande gaten in bijvoorbeeld een verlaagd plafond, waarin nieuwe verlichtingsarmaturen geplaatst moeten worden.

Het gebruik van de ruimte

Een kantoor waar beeldschermwerk wordt gedaan vraagt om heel andere verlichting dan een restaurant waar men gezellig wil kunnen dineren. De optimale kleur en intensiteit van de verlichting in een kledingzaak is anders dan het toilet in een tandartspraktijk. Kortom, het gebruik van de ruimte is zeer bepalend voor het lichtplan. Bovendien zijn er NEN-normen waarin is vastgelegd wat de aanbevolen gemiddelde lichtsterkte (in lux) per situatie is.

Bekijk ook: Waarom zou ik een lichtplan maken?

Bestanden voor lichtplanningssoftware

Lichtplanningssoftware zoals Relux en DIAlux werken met EULUMdat, IES of ROLF bestanden. Elk armatuur dat je in een digitaal lichtplan wordt opgenomen, wordt beschreven in een dergelijk bestand. Hierin zijn bijvoorbeeld kenmerken vastgelegd zoals de afmetingen en vorm van het armatuur, het aantal lichtbronnen, de stralingshoek, lichtkleur en lichtsterkte. Via de websites van Relux en DIAlux, maar vaak ook via de website van de fabrikant, kun je alle technische documentatie van de armaturen downloaden.

Bekijk ook: Hoe maak ik een lichtberekening met software zoals Relux?

Het beschikbare budget

Uiteraard is ook het beschikbare budget van belang voor het lichtadvies dat gemaakt gaat worden. Soms moeten er op basis van het budget consessies gedaan worden op kwaliteit, omvang of gemak van de gekozen verlichting. De uitdaging ligt uiteraard in het vinden van een goede balans tussen de kosten en uiteindelijke resultaat.

Bekijk ook: Zijn LED lampen duur?


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Checklist verlichtingsproject

Een superhandige checklist waarmee je eenvoudig controleert of je de gegevens en informatie voor een lichtplan compleet hebt?

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt