Wat is de stralingshoek van een lichtbron? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is de stralingshoek van een lichtbron?

Wanneer licht uit een puntbron treedt, gebeurd dat onder een specifieke hoek: de stralingshoek (in graden). Het betreft de hoek tussen twee tegenoverliggende richtingen van de stralingsas, waarvoor de intensiteit tot de helft gezakt is t.o.v. het maximum.

Hoe ontstaat een stralingshoek?

In principe straalt verlichting vanuit een lichtbron alle kanten op (360° rondom). Echter een eventuele reflector en/of lens en de vorm van het armatuur zelf kunnen de lichtbundel beïnvloeden. Om gebruikers vooraf een idee te geven van hoe "breed" of hoe "smal" het licht uit de lichtbron of uit het armatuur treedt, geven we in de specificaties vaak een stralingshoek in graden op.

Stralingshoek = Imax tot Imax * 0,5

De stralingshoek wordt bepaald vanaf de maximale lichtsterkte, in het midden van de bundel, tot aan het punt waarop het licht nog 50% van dat maximum is.

Wat is de stralingshoek van een lichtbron (schematisch)

Hieruit kun je ook afleiden dat een lichtbundel in de praktijk breder zal "uitwaaieren" dan de stralingshoek die op de verpakking of in de handleiding van je product staat. Het licht buiten de 50% lichtsterkte noemen we ook wel "strooilicht". Afhankelijk van de optiek (lens) van je verlichtingsproduct, is deze overgang harder of meer geleidelijk.

Stralingshoek beïnvloeden

In winkel- en theaterverlichting zie ik ook vaak zogenaamde "barndoors" of de mate van uitwaaieren van de lichtbundel te beïnvloeden. Daarnaast zijn er spotlights waarbij je de stralingshoek kunt instellen door de lens te focussen. Een voorbeeld hiervan is de STUCTEC LED spot van SLV.

Wil je nog veel meer leren over de stralingshoek van verlichting? Lees dan zeker ook het andere artikel op dit platform!


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt