Zijn LED lampen duur? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Zijn LED lampen duur?

Thema: Verlichting in het algemeen

Wanneer mensen voor het eerst LED verlichting aanschaffen, dan willen zij nog wel eens schrikken van de kostprijs. In vergelijking met bijvoorbeeld een traditionele gloeilamp of halogeenlichtbron, kost een LED retrofit lichtbron vaak een veelvoud. Maar zijn LED lampen dan duur? 

LED lampen zijn in aanschaf duurder dan traditionele lichtbronnen

LED technologie voor commercieel gebruik en de huis-tuin-en-keuken omgeving is er relatief gezien nog maar kort. De kosten om zo'n nieuwe techniek breedschalig te kunnen ontwikkelen zijn hoog, net als de gebruikte materialen. Het produceren van led verlichting is een complex proces. Er worden schaarse grondstoffen gebruikt zoals saffier, gallium, keramiek, fosforen, siliconen enzovoorts. Om kwalitatief hoogwaardige producten te maken wordt er streng geselecteerd, gecalibreerd en gestandaardiseerd. Allemaal redenen waarom led verlichting (op dit moment) duurder is in aanschaf wanneer je het vergelijkt met traditionele lichtvormen.

Maar...

Maar... daar staat natuurlijk wel een aantal belangrijke zaken tegenover. LED verlichting is tot wel 90% energiezuiniger in vergelijking tot andere lichtbronnen. Het kent een veel langere levensduur: vergelijk de 1.000 uur van een gloeilamp met bijvoorbeeld 40.000 uur van een LED lichtbron. Door LED lampen te gebruiken ga je dus veel besparen op energie- en vervangingskosten. Waardoor je de aanschafprijs binnen relatief korte tijd terugverdient. Met led verlichting ben je op de langere termijn dus goedkoper uit.

Toekomst

Led verlichting zal door de introductie van nieuwe materialen, vereenvoudigingen van het aantal componenten, hergebruik en recycling van grondstoffen, steeds goedkoper kunnen worden geproduceerd. De besparingen die worden bereikt, en ook de levensduur, zal alleen maar toenemen.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt