Hoe bereken ik de terugverdientijd van de aanschaf van LED verlichting? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Hoe bereken ik de terugverdientijd van de aanschaf van LED verlichting?

Thema: Energiebesparing en terugverdientijd

Wanneer het gaat over het vervangen van conventionele verlichting met LED verlichting, dan komt vaak, naast de energiebesparing, ook het begrip terugverdientijd ter sprake. Met de terugverdientijd wordt de periode bedoeld waarin de investering die je doet, bij het vervangen van de oude verlichting, wordt geëvenaard door de (jaarlijkse) besparing die je er mee bereikt. Soms wordt er gesproken over "Return On Investment" (ROI).

Door het vervangen van conventionele verlichting (gloeilampen, halogeenlampen of bijvoorbeeld gasontladingslampen) met energiezuinige en duurzame LED verlichting, bespaar je elk jaar energiekosten en vervangingskosten. Hierdoor verdien je elk jaar een stukje terug van je investering in LED verlichting.

De terugverdienperiode wordt berekend door de investering te delen door de jaarlijkse kostenbesparing.

LED verlichting kent doorgaans een veel langere levensduur. Een halogeenspot gaat bijvoorbeeld 2.000 uur mee, terwijl een LED lichtbron soms wel 50.000 uur blijft branden. Buiten het feit dat je geen nieuwe lichtbron hoeft te kopen, worden er ook geen kosten gemaakt voor de arbeid (monteur) van het vervangen van de lichtbron. Daarnaast wordt er vaak tot 80-90% aan energie bespaart. Op basis van het aantal branduren per dag en de energiekosten er kWh, is dit uit te drukken in een totaalbedrag per jaar.

Online tool: terugverdientijd berekenen

Met behulp van de online tool waarmee de energiebesparing van een vervangingsproject kan worden berekend, kan tevens de terugverdientijd worden berekend.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Rekenvoorbeeld

Beginsituatie

Een keuken met 4 plafondspotjes met elk een 50W GU10 halogeen lichtbron, met een gemiddelde levensduur van 2.000 uur. De halogeen lichtbronnen branden 365 dagen per jaar, 4 uur per dag. Kortom: 4 lichtbronnen x 50 Watt x 365 dagen  x 4 uur/dag = 292 kWh. De halogeen lichtbronnen zelf kosten € 1,50 per stuk, en in dit voorbeeld kost het vervangen zelf niets. De aanschaf van de armaturen wordt bovendien buiten beschouwing gelaten.

Nieuwe situatie

De halogeen lichtbronnen worden vervangen met een LED alternatief dat 6 Watt verbruikt en 50.000 branduren meegaat (jaarlijks energieverbruik: 35 kWh). De lichtbronnen kosten in aanschaf € 12,50 per stuk. De eenmalige investering in 4 nieuwe lichtbronnen is dus € 50,=

Kosten- en energiebesparing

In de oude situatie wordt per jaar 292 kWh verbruikt. In de nieuwe situatie is dat nog maar 35 kWh. Dit betekent een jaarlijkse besparing op de energiekosten van € 30,84 per jaar (-88%). Bovendien hoeven de LED lichtbronnen zelf gedurende 50.000 branduren niet meer vervangen te worden, terwijl een halogeen lichtbron in deze situatie net iets langer dan 1 jaar meegaat.

Terugverdientijd

De terugverdientijd qua energie in dit voorbeeld is: € 50,00 / € 30,84 = 1,6 jaar

Na die 1,6 jaar blijft de LED verlichting, bij een gebruik dagelijks gebruik van 4 uur, nog ruim 34 jaar branden. De totale besparing over die gehele periode bedraagd € 1.112,00

Zou er bovendien rekening worden gehouden met de besparing op de vervangingskosten, dan wordt er nog eens € 2,92 per jaar extra extra bespaart, wat de terugverdientijd aanscherpt naar 1,3 jaar.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt