Kan ik nog halogeenlampen kopen? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Kan ik nog halogeenlampen kopen?

In september 2018 kwam er na de gloeilamp ook een verbod op halogeenlampen. Sommige mensen hechten nog steeds erg aan de halogeenlamp. Maar zijn halogeenlampen nog wel te koop? Of moeten we toch overstappen op een LED lichtbron?

Ontwikkeling van de wetgeving

De eisen die worden gesteld aan verlichting en lichtbronnen worden steeds bijgesteld. Door het ontwikkelen van de onderliggende technologie van verlichting is er steeds meer mogelijk. Voortschrijdend inzicht in de milieu- en energievraagstukken in de wereld zorgen er ook voor dat de richtlijnen worden aangescherpt.

In 2009 werd aangekondigd dat lichtbronnen die teveel energie gebruiken zouden worden verboden. Dat begon met de gloeilampen van 60, 75 en 100 watt. In 2012 werden alle gloeilampen verboden. In de periode 2016-2018 is de halogeenlamp uitgefaseerd. In september 2021 kwam er een einde aan de productie van TL-buizen.

Lees ook: Welke lichtbronnen gaan er verdwijnen? (2023)

Is het verboden om halogeenlampen te gebruiken?

Nee! De genoemde aanpassingen in de wetgeving rondom lichtbronnen betekenen niet dat het verboden is om een oude lichtbron te gebruiken. Het verbod wordt afgekondigd op de productie, dus het fabricage van de lichtbronnen. Dat betekent dat winkels en handelaren hun bestaande voorraad gewoon mogen blijven verkopen. Toen werd aangekondigd dat gloeilampen of halogeenlampen zouden worden uitgefaseerd, zijn er diverse handelaren geweest die hun magazijn hebben volgelegd met de conventionele lichtbronnen. Zij kunnen je nog jaren van traditionele peertjes voorzien. Als consument mag je een dergelijke lichtbron ook gewoon blijven gebruiken.

Hoe zit het met de uitfasering van halogeenlampen?

Waarom zou je halogeenlampen blijven gebruiken?

Er zijn nog altijd mensen die erg hechten aan de warme uitstraling van de halogeenlamp; zowel qua lichtkleur als letterlijk de letterlijke warmte die van de lamp afkomt. Of de halogeenlamp is van een formaat / uitvoering waarvan nog geen goede alternatieven vindbaar zijn. Als een halogeenlichtbron niet defect is, is er in principe ook geen reden om die weg te vervangen. Echter, wanneer je de lamp langdurig gebruikt, bijvoorbeeld elke dag enkele uren, dan wordt het al snel rendabel om over te stappen op LED. Je bespaart daarmee tenslotte veel energie en dus geld.

Lees ook: Hoe zit het met de uitfasering van halogeenlampen?

Waarom zou je een halogeenlamp vervangen met LED?

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel alternatieven voor de conventionele halogeenlamp. Eigenlijk is er bijna geen excuus meer om niét over te stappen op LED. Een LED lichtbron zal in aanschaf wellicht nog iets duurder zijn dan de LED variant, maar dat betaald zich al snel terug. Een LED lamp verbruikt tot 75-85% minder energie en gaat bovendien vele malen langer mee. De kleurtemperatuur (wittint) is vergelijkbaar met die van halogeen. De vorm van de lichtbronnen ziet hetzelfde uit. De lichtbronnen zijn dimbaar, maar vereisen wellicht wel een aanpassing van de dimmer. Een LED lichtbron ontwikkelt veel minder warmte dan een gloeilamp of halogeenlichtbron. In sommige situaties, zeker bij gesloten armaturen zoals buitenverlichting, kan dat zorgen voor een veel langere levensduur van de apparatuur.

Heb je hulp nodig bij het vervangen van traditionele lichtbronnen?

Wij helpen je graag op weg om de perfecte vervanger van jouw conventionele gloeilamp, halogeenlamp of TL-buis te vinden. Stuur ons een berichtje, dan gaan we samen aan de slag.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.