Heeft temperatuur invloed op LED? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Heeft temperatuur invloed op LED?

Je kunt je afvragen of temperatuur invloed heeft op een LED. En dan bedoelen we niet de kleurtemperatuur, maar de omgevingstemperatuur. De temperatuur heeft vooral effect op de levensduur van LED producten. Warmte (of hitte) is daarbij funest.

De invloed van omgevingstemperatuur op LED

De belangrijkste invloed die temperatuur op LED producten kan hebben, is het effect op de levensduur van het product. LEDs houden niet van warmte. Sterker nog: hitte is funest! Hoe koeler de omgeving, des te langer geniet je van je LED product. Daarnaast heeft temperatuur ook invloed op de lichtopbrengst van een LED.

Dat heeft te maken met het feit dat de LED driver en de LED chips sneller "slijten" bij hogere temperaturen. Dat is ook de reden dat een LED retrofit lichtbron wordt afgeraden in een gesloten armatuur. Bijvoorbeeld een buitenlamp, waar dankzij de hoogwaardige afdichting vuil en vocht niet naar binnen kan, maar warmte ook niet naar buiten. Het geheel wordt warm en dat komt de levensduur niet ten goede.

Maar in feite geldt dit voor elke retrofit LED lichtbron; de LED techniek zit opgesloten in een behuizing die eigenlijk voor een ander type lichtbron is ontwikkelt. Dit zie je dan terug in de indicaties voor de gemiddelde levensduur, van bijvoorbeeld 15.000 - 25.000 branduren.

Tips voor LED vs. warmte

Er zijn retrofit LED lichtbronnen die intelligentie bevatten. De temperatuur in de chip wordt in de gaten gehouden en indien nodig wordt de intensiteit van de LED terug geschroefd of zelfs helemaal uitgeschakeld, wanneer er teveel warmte ontstaat. Bijvoorbeeld de Coolfit lichtbronnen van Sylvania.

Wanneer je een LED strip gebruikt met high power leds, dan zul je deze altijd op een aluminium profiel moeten monteren, en nooit rechtstreeks op een houten ondergrond. Het profiel zorgt ervoor dat de warmte weg kan.

De opmerking over LEDs in een gesloten armatuur wordt overigens een ander verhaal wanneer je een buitenarmatuur hebt met een geïntegreerde LED lichtbron. Er is dan in het ontwerp van de printplaat en het armatuur rekening gehouden met voldoende afvoer van warmte. Bijvoorbeeld door middel van een koelrib of ventilatiegaten.

Zorg zo ie zo altijd voor voldoende ventilatie in de ruimte rondom het LED product, zodat warmte wordt weggevoerd.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt