Wat is het doel van verlichting? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is het doel van verlichting?

Met verlichting kun je meer bereiken dan zien in een donkere omgeving. Met verlichting breng je visueel comfort, bevorder je prestaties, breng je veiligheid, het houdt mensen gezond en het brengt sfeer en identiteit.

Wellicht klinkt dit als een hele basale vraag, maar: wat is eigenlijk het doel van verlichting? Op dit platform hebben we het steeds over het werken met verlichting, in allerlei verschijningsvormen en toepassingen, maar waar doen we het eigenlijk voor?

Met verlichting kun je zien in een donkere omgeving

Laten we helemaal vooraan beginnen: zonder verlichting kunnen we met onze ogen niets zien. Om visueel iets waar te nemen moet er licht schijnen op onze omgeving. En reflecteren op ons netvies. Pas dan kunnen we vormen, kleuren en structuren met onze ogen herkennen. Hoeveel verlichting nodig is, hangt af van de persoon (leeftijd, gezondheid) en hetgeen er "gezien" moet worden. Voor noodverlichting van vluchtwegen geldt bijvoorbeeld de richtlijnen (NEN-EN 1838) dat een verlichtingssterkte van 1 lux op de vluchtroute aanwezig moet zijn. Er zijn voor veel ruimtes en taken richtlijnen opgesteld over hoeveel licht er eigenlijk "nodig" is.

Met verlichting breng je visueel comfort

Verlichting kan bijdragen aan het gevoel van comfort. Wat daarvoor nodig is, hangt af van de ruimte en datgene waar de persoon in die ruimte mee bezig is. In je woning, na een dag hard werken, breng je comfort en rust met verlichting van een warme kleurtemperatuur (2400-2700°K) en een beperkte lichtsterkte. Terwijl in een thuiswerkplek, industriële werkplaats of kantoor een verlichting met een neutraal witte kleurtemperatuur (4000°K) en een verlichtingssterkte van bijvoorbeeld 500 lux ook "visueel comfort" brengt. Wanneer iemand zich comfortabel voelt, zal dit indirect bijdragen aan een hogere productiviteit en betere kwaliteit van het werk.

Met verlichting bevorder je prestaties

Zoals onder het vorige punt al werd belicht (sorry voor de woordkeuze...), is het belangrijk voor de prestaties op bijvoorbeeld je werk, dat je voldoende en goede kwaliteit verlichting om je heen hebt. Met voldoende licht kun je goed en ontspannen kijken. Je wordt bijvoorbeeld niet verblind door de verlichting. De contrasten tussen een donker en een licht gedeelte van de ruimte waarin je je bevind zijn beperkt. Als je langere tijd geconcentreerd moet werken, dan is goede verlichting -van de juiste sterkte, CRI en UGR- van groot belang voor het kunnen volhouden van een bepaalde prestatie.

Met verlichting schep je een veilige omgeving

Bovendien speelt verlichting een belangrijke rol voor je veiligheid. Als je goed ziet wat je doet en hoe je je zonder ongelukken door een omgeving kunt bewegen (je ziet obstakels, hoogteverschillen, etc.), brengt dat veiligheid. Maar denk ook bijvoorbeeld aan een parkeerplaats of tuinpad in de nacht. Met goede verlichting kun je ongevallen voorkomen.

Met verlichting hou je mensen gezond

Als je de punten uit de voorgaande paragrafen bij elkaar optelt, dan kun je bedenken dat verlichting een significante invloed heeft op het gezond houden van mensen. Zowel thuis, op kantoor, op school als in een zorginstelling. In een ander artikel op dit platform gingen we al eens in op het belang van voldoende licht voor een mens (→ "Krijg jij genoeg licht?"). Te weinig licht kan leiden tot gezondheidsklachten, slaapstoornissen, stress, concentratiestoornissen en vormen van onbehagen of zelfs depressie.

Met verlichting breng je sfeer

Voor een interieurontwerper is verlichting een belangrijk gereedschap als het gaat om het scheppen van de juiste sfeer in een ruimte. Gebruikte kleuren en materialen komen pas écht tot hun recht in het juiste licht. Dat is ook waarmee gespeeld wordt in het decor van een theatervoorstelling of in een restaurant. Licht is beleving; een echte smaakmaker.

Met verlichting geef je identiteit

Bedenk eens welke rol verlichting speelt in de identiteit van een merk of winkel. Verlichting in een bepaalde kleur kan je huisstijl ondersteunen. Met verlichting maak je logo's en belettering zichtbaar. De manier waarop kleding in een winkel wordt verlichting kan onderdeel zijn van de totale uitstraling die je als winkelketen of kledingmerk wil hebben.

Wat is jouw doel met verlichting?

Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel!


Meer informatie


Reacties

Reactie geplaatst op 4-1-2023 19:30:15 door Marieke
Ik zou graag een lamp willen hebben die zowel sfeer biedt als goede verlichting om bij te lezen of handwerken. Bestaat zoiets?
Reactie geplaatst op 9-1-2023 14:05:49 door SLV Nederland

Hallo Marieke,

Hartelijk dank voor je bericht. De vraag die je stelt is vrij breed. Maar er zijn zeker armaturen te vinden die meerdere doelen dienen. Bijvoorbeeld een staande lamp die enerzijds verlichting omhoog schijnt voor algemene verlichting en een richtbare spot heeft als lees/taakverlichting. Ik zou in ieder geval kijken naar een armatuur waarbij de lichtbronnen (individueel) dimbaar zijn, zodat je het lichtniveau kan aanpassen aan de gewenste sfeer. Er zijn daarnaast ook producten waarvan tevens de kleurtemperatuur kan worden ingesteld. Voor meer sfeer kies je dan een lagere (warm witte) kleurtemperatuur en om bijvoorbeeld te lezen of handwerken een hogere (neutraal witte) kleurtemperatuur.

Indien we je verder op weg kunnen helpen met het kiezen van het juiste product, stuur dan zeker nog even een reactie!


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt