De essentie van een individuele werklichtbalans op de werkvloer (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

De essentie van een individuele werklichtbalans op de werkvloer

Thema: Smart lighting, human centric lighting, dynamische verlichting

Dat licht en verlichting een enorme invloed hebben op de beleving en prestaties van mensen hebben we op dit platform al vaker aan de orde gebracht. Specifiek op plaatsen waar je gefocust je werk wil kunnen doen, is aandacht voor de verlichting essentieel.

Hoogleraar lichtontwerp Henrik Clausen is daarom van mening dat iedereen op zijn werkplaats de mogelijkheid zou moeten hebben om zijn eigen individuele “werklichtbalans” tot stand te brengen. Een persoonlijk verlichtingsprofiel zorgt voor het juiste licht, op het juiste moment.

Ieder individu is anders; en blijft veranderen

Een persoonlijk verlichtingsprofiel wordt onder andere beïnvloed door je leeftijd, je oogsterkte en je gezondheid. Het vermogen om licht te ontvangen en erop te reageren verandert namelijk naarmate we ouder worden. Net als de spieren in armen of benen, beginnen lensspieren op den duur hun elasticiteit te verliezen. Focussen wordt moeilijker; je gaat waziger zien. Vergeling van de lens kan de kleurwaarneming beïnvloeden. Het kost steeds meer moeite om over te schakelen tussen omstandigheden met veel en weinig licht. Daar komt bij: mensen werken steeds langer, de pensioengerechtigde leeftijd schuift op.

Persoonlijk verlichtingsprofiel

In een lichtontwerp dienen we daarom rekening te houden met de veranderende behoeftes van het individu. Om de gezondheid en het welzijn van onze snelst groeiende generatie te vergemakkelijken, moeten we gaan nadenken over verlichting in een geheel nieuw perspectief: een persoonlijk verlichtingsprofiel.

Onderzoek toont aan dat Human Centered Lighting ervoor zorgt dat mensen zich alerter, productiever en gelukkiger voelen. Henrik Clausen zegt dat er meer gedetailleerde studies nodig zijn om ons te helpen begrijpen hoe licht de prestaties beïnvloedt in een breder scala aan visuele, biologische en emotionele statistieken. Hij is van mening dat dit onderzoek waardevolle resultaten kan opleveren voor bedrijven op het gebied van verbeterde productiviteit, welzijn en behoud van werknemers, en ons kan helpen nieuwe mogelijkheden te verkennen om licht te gebruiken als een krachtige kracht voor preventieve gezondheid, emotionele veerkracht en algemeen welzijn.

De individuele werklichtblans

Technisch gezien is er op dit moment al heel veel mogelijk om verlichting op de werkplek te personaliseren; het potentieel is enorm. Door de slimme toepassing van algemene- en functionele verlichting, aangestuurd door een app. Zo kan een werknemer er in de ochtend voor kiezen om de verlichting in te stellen met een koelere kleurtemperatuur (meer “blauw”) om zich energiek en gefocust te voelen. Later op de dag kan de verlichting naar een warmere kleurtemperatuur worden omgezet, eventueel in een aangepaste lichtsterkte, om zich meer ontspannen te voelen, stress te verminderen en kalmte bevorderen.

De uitdaging is het creëren van een wereld van 'werklichtbalans' waarin de verlichtingsregeling in handen is van de werknemer en verlichtingsschema’s die zijn afgestemd op onze interne klok en passen bij onze natuurlijke biologie.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Hulp bij het maken van een lichtplan

Klinkt het maken van een lichtplan als een te grote uitdaging? Of heb je geen kennis, tijd of ervaring met het maken van een lichtplan, lichtberekening of simulatie?

De lichtexperts van SLV Nederland kunnen je hierbij ondersteunen. Of natuurlijk volledig ontzorgen door het lichtplan voor je te maken. Heb je een vraag? Neem dan gerust contact met op.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt