Wat is 'dynamische verlichting' en wat heb ik eraan? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is 'dynamische verlichting' en wat heb ik eraan?

Er is sprake van dynamische verlichting in situaties waar het niveau van de verlichtingssterkte (en eventueel de kleurtemperatuur) wordt aangepast op basis van een of meerdere factoren. Deze factoren zijn bijvoorbeeld tijd, beweging of omgevingslicht.

Licht en tijd: daglicht nabootsen

Je kunt met kunstmatige verlichting het gedrag van daglicht nabootsen. De term "dynamische verlichting" heeft in dat geval te maken met de dag- en nachtcyclus van het zonlicht. Doordat de zon gedurende de dag van positie verandert, hebben mensen, dieren en planten telkens te maken met een ander verlichtingsniveau. Deze cyclus is van invloed op het bioritme van de natuur, en dus ook op die van mensen. We noemen dat vaak onze "biologische klok". De wetenschap duidt dit ook wel aan met het circadiaan ritme (uitleg op wikipedia).

Wanneer er in een ruimte geen of weinig daglicht binnenvalt, kun je de daglicht cyclus van de zon nabootsen met dynamische verlichting. Het lichtniveau en eventueel ook de kleurtemperatuur worden gedurende de dag automatisch aangepast. Hierdoor gedraagt het kunstlicht zich zoals de (beweging van de) zon. In de ochtend zal het licht langzaam feller gaan branden. Op het midden van de dag is de lichtsterkte het grootst en de kleurtemperatuur laag (warm). In de uren daarna neem de lichtsterkte weer langzaam af en wordt de kleurtemperatuur hoger (koeler).

Licht en beweging: gebruik van sensoren

Licht hoeft niet te schijnen wanneer er niemand aanwezig is. Vanuit het perspectief van energiebesparing, maar wellicht ook om onnodige lichtvervuiling tegen te gaan. Met sensoren kun je informatie verzamelen uit de omgeving waar het kunstlicht is aangebracht. Een schemerschakelaar zorgt ervoor dat verlichting alleen aan gaat als de omgeving donker is. Een bewegingssensor constateert of daadwerkelijk iemand in een ruimte of omgeving aanwezig is. Verlichting wordt automatische ingeschakeld wanneer iemand aankomt, en dimt terug of gaat uit wanneer iemand een tijdje afwezig is.

Licht en omgevingslicht: compenseren met invallend licht

Een andere vorm van dynamische verlichting ziet men steeds vaker in ruimtes waar, via ramen of koepels, natuurlijk licht binnenvalt. Een of meerdere lichtsensoren registreren het lichtniveau in de ruimte en zullen op basis daarvan de sterkte van het kunstlicht (de armaturen in de ruimte) aanpassen. Als er veel zonlicht binnenvalt, hoeft de verlichting minder fel te branden. Is het bewolkt of loopt de dag ten einde en gaat de zon onder, dan zal de verlichting feller gaan branden. Onder de streep is het verlichtingsniveau in de ruimte vrijwel constant. Met deze vorm van dynamische verlichting wordt er extra energie bespaart.

 


Meer informatie


Reacties

Reactie geplaatst op 12-1-2023 17:52:56 door Vannieuwenhuyse danny
Bese ik kweek papegaaien maar deze zitten binnen en krijgen geen daglicht nu heb ik de t8 lampen vervangen naar t 5 lampen speciaal voor papegaaien en reptielen ,maar nu zou ik nog lampen moeten bijhangen volgens de dierenwinkel namelijk de bird sun uv lampen 35 of 70 watt je kan deze zien op website advonturia in Nederland maar zijn nogal prijzig dan vond ik ze op ornibird in belgie identiek dezelfde maar ze zijn al drie keer veranderd van prijs na heen en weer mailen zijn identiek als bij advonturia want is ook hun leverancier nu vertrouw ik het al helemaal niet meer ,en vraag ik jullie of er een alternatief is Mvg Vannieuwenhuyse
Reactie geplaatst op 13-1-2023 09:05:48 door SLV Nederland

Hallo Danny,

Hartelijk dank voor je bericht via ons platform. Je vraagt gaat over een heel specifiek product, waar we bij SLV Nederland niet in thuis zijn (wij richten ons op reguliere verlichting voor woningen, horeca, winkels en kantoren). Dus technisch/inhoudelijk kan ik je geen alternatieven bieden. De productomschrijving biedt ook geen aanknopingspunten voor het zoeken naar een alternatief. Ik heb op een aantal webshops gekeken naar het product dat je omschrijft en in mijn beleving is de prijsstelling overal vergelijkbaar. Ik zou dus kiezen voor een webshop waar je zelf een goed gevoel bij hebt. Succes met de papagaaien!


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt