Hoe bepaal ik het juiste lichtniveau? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Hoe bepaal ik het juiste lichtniveau?

Bij een nieuwe verlichtingsinstallatie is het mogelijk de vraag welk niveau lichtsterkte optimaal is voor de betreffende ruimte of omgeving. Er zijn verschillende manier om te bepalen wat het juiste verlichtingsniveau is.

Normen en richtlijnen

Er zijn verschillende NEN-normen en arbeidsrichtlijnen die handvaten bieden ten aanzien van de gemiddelde verlichtingssterkte die nodig is bij een specifieke ruimte of taak die in de ruimte wordt uitgevoerd. Zo wordt in een kantoorruimte voor schrijf-, lees- en/of typewerk een gemiddelde verlichtingssterkte van 500 lux aanbevolen. In een toiletruimte volstaat 100 lux.

Lees ook: Zijn er richtlijnen voor de verlichtingssterkte?

Lichtberekening

Aan de hand van een simulatie kan worden berekend welke verlichtingsniveaus in een installatie bereikt zullen gaan worden. Dit gebeurd veelal aan de hand van lichtsimulatiesoftware. Nog voordat de fysieke producten in een ruimte geïnstalleerd worden, kan in cijfers worden uitgedrukt wat voor resultaat het zal opleveren.

Lees ook: Wat is een lichtberekening?

Start op 80% van de helderheid

Neem als praktijkvoorbeeld een kantoorruimte waarin diverse bureaus staan. De armaturen zijn evenredig over het plafond verdeeld, bijvoorbeeld elke 3e tegel van het systeemplafond uit elkaar. De kans is groot dat deze verlichting meer licht geeft dan de mensen die in de ruimte werken, daadwerkelijk nodig hebben / aangenaam vinden. Te veel licht kan namelijk pijn aan de ogen en vermoeidheid veroorzaken. In een nieuwe installatie kun je om te beginnen de verlichting instellen op 80% van de maximale lichtsterkte. Vervolgens stel je dit elke dag 1 tot 2% omlaag, totdat er klachten komen van de werknemers. Heb je dit punt bereikt, dan stel je de lichtsterkte 5 tot 6% hoger in, om een veiligheidsmarge in te bouwen. Je hebt dan het ideale verlichtingsniveau proefondervindelijk voor de ruimte bepaald.

Hou er bovendien rekening mee dat de gemeten lichtsterkte kan afwijken van de waargenomen lichtsterkte. Bekijk daarom ook: Waargenomen lichtsterkte vs. gemeten lichtsterkte


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Hulp bij het maken van een lichtplan

Klinkt het maken van een lichtplan als een te grote uitdaging? Of heb je geen kennis, tijd of ervaring met het maken van een lichtplan, lichtberekening of simulatie?

De lichtexperts van SLV Nederland kunnen je hierbij ondersteunen. Of natuurlijk volledig ontzorgen door het lichtplan voor je te maken. Heb je een vraag? Neem dan gerust contact met op.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt