Wat is kleurtemperatuur? (Kelvin) (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is kleurtemperatuur? (Kelvin)

De kleurtemperatuur is een manier om de tint van wit licht uit te drukken (Kelvin). Zo staat 2700 Kelvin gelijk aan warm wit licht en 6500 Kelvin zien we als koud wit licht. Voor veel ruimtes en toepassingen is een specifieke kleurtemperatuur wenselijk.

Waar hebben we het met kleurtemperatuur over?

Als het om verlichting gaat in een woning, kantoor, winkel of horecagelegenheid, dan hebben we het meestal over “wit” licht. Maar binnen wit licht heb je nog veel keuze. De keuze voor een bepaald wit-tint heeft invloed op de mensen in een ruimte, op de uitstraling van een gebouw of interieur en op de manier waarop je andere kleuren waarneemt.

Wat is kleurtemperatuur? Voorbeeld warm wit vs neutraal wit

Kleurtemperatuur per lichtbron

Er zijn een aantal verschillen in kleurtemperatuur per lichtbron. We hebben een klein overzicht opgesteld waardoor je de kleurtemperatuur per lichtbron kunt terugzien.

Kleurtemperatuur tabel:

Lichtbron Kleurtemperatuur (Kelvin)
Daglicht 5500 - 7000K
TL-buis 4500 - 4500K
Halogeenlamp 2700 - 3000K
Gloeilamp 2600 - 2700K
Kaarslicht 1500K

Voorbeelden van kleurtemperatuur

Bij wit licht spreken we over de kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in (graden) Kelvin. Hoe lager die waarde, hoe “warmer” het licht - richting oranje/rood. Kaarslicht kun je vergelijken met 1800-2400 Kelvin. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe “kouder” het licht - richting blauw. Bijvoorbeeld zonlicht op het midden van de dag, bereikt zo’n 6500 Kelvin. Bij de aanschaf van led verlichting heb je tegenwoordig de keuze uit bijvoorbeeld 2700K, 3000K (warm wit), 4000K (neutraal wit) of 6500K (koud wit).

Wat is kleurtemperatuur? Illustratie van 2700K - 4000K - 6500K

Welke kleurtemperatuur heb ik nodig?

Iedere kleurtemperatuur heeft zijn eigen toepassingsgebieden. Of omgedraaid: afhankelijk van de taak of ruimte die je van licht gaat voorzien, gelden er andere adviezen voor de optimale kleurtemperatuur. We geven in onderstaande artikelen wat adviezen:

Wat kan ik nog meer met kleurtemperatuur?

De kleurtemperatuur van verlichting is onafhankelijk van het feit of het om een gloeilamp, halogeenlamp, TL-buis of LED lamp gaat. Kleurtemperatuur is dan ook een ideale eigenschap om producten te vergelijken wanneer je bijvoorbeeld een halogeenlamp gaat vervangen met een LED lichtbron. Wanneer de kleurtemperatuur gelijk is, weet je dat de "kleur" van het witte licht van de nieuwe lichtbron die van de oude zal benaderen. Uiteraard speelt ook de lichtsterkte nog een rol.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt