Wanneer kies je voor een lagere kleurtemperatuur? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wanneer kies je voor een lagere kleurtemperatuur?

Een lagere kleurtemperatuur betekent warmer wit licht. Van een lage kleurtemperatuur spreken we wanneer die lager wordt dan bijvoorbeeld 4000 Kelvin. Warm wit licht wordt vaak geassocieerd met gezelligheid en geborgenheid.

Lagere kleurtemperatuur = warmer licht

Verlichting van een witte kleur, heeft een zogenaamde kleurtemperatuur. Deze wordt uitgedrukt in Kelvin en kan bij verlichting variëren van bijvoorbeeld 2000 Kelvin tot 6500 Kelvin. Hoe lager de kleurtemperatuur, hoe "warmer" de wittint van het licht. In feit zit er meer rood in het licht en minder blauw, wanneer je het vergelijkt met een hogere kleurtemperatuur.

Verdeling kleurtemperatuur laag en hoog

Warm wit licht

Veel mensen ervaren bij warm witte verlichting gezelligheid, ontspanning en een aangename sfeer. Met 2700K benader je de uitstraling van de gloeilamp. Ga je naar een lagere kleurtemperatuur, dan hebben we een associatie met kaarslicht en vuur. In een woonkamer, horecagelegenheid of rustruimte, zal de kleurtemperatuur van verlichting dus doorgaans tussen 2400 en 3000 Kelvin gekozen worden.

Ook voor sommige winkels of specifieke afdelingen in die winkels, kan een warme kleurtemperatuur positief werken in de presentatie en aantrekkelijkheid van de producten. Denk aan brood of kaas.

Dim to warm

Je hoort steeds vaker over zogenaamde "Dim to warm" producten. Dit zijn verlichtingsproducten met een lichtbron met wit licht, waarvan de kleurtemperatuur wordt aangepast naarmate je dimt. Zo verandert niet alleen de intensiteit van het licht, maar ook de kleur van de wittint. Hiermee benader je het gedrag van de ouderwetsen gloeilamp die gedimd wordt.

 


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt