Licht is essentieel voor mensen. Doordat we veelal binnen op kantoor zitten, krijgen veel mensen te weinig licht. De 500 lux die de Arbowet voorschrijft, zijn die wel genoeg? En hoe kun je meer licht krijgen, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort?
Licht is van essentieel belang voor de mens. Specifiek: daglicht, dus dat van de zon. Een tekort aan daglicht kan leiden tot depressiviteit en onze biologische klok verstoren. En dat kan weer allerlei gezondheidsklachten tot gevolg hebben, zoals slaapproblemen, diabetes en hart- en vaatziekten. Veel deskundigen benadrukken het belang van daglicht. In de herfst en winter komen we structureel minder in het daglicht. En dat wordt ook niet altijd gecompenseerd met kunstlicht. Een gezond idee is bijvoorbeeld om elke ochtend minstens een half uur buiten te gaan wandelen. Dan is het daglicht het sterkst. Licht activeert de hersenen en het stelt ook je biologische klok bij.
Bekijk ook: Wat is 'dynamische verlichting' en wat heb ik eraan?
Doordat veel mensen op kantoor werken, en daarbij lang niet altijd dicht bij een raam kunnen zitten, ziet een groot deel van die mensen te weinig licht. Zonlicht dat via een raam binnenvalt, neem al snel af in intensiteit, naarmate je van het raam af beweegt.
De sterkte van licht meten we in lux. Op een bewolkte dag meet je buiten zo’n 5000 lux. Op een zonnige dag meet je buiten zelfs 100.000 lux. Volgens de Arbowet hoeft de licht op een werkblad in jouw kantoor “slechts” 500 lux te zijn. Een stuk minder in vergelijking met buiten dus! De Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar kantoorverlichting. Hieruit komt onder andere het advies voort, om de lichtsterkte naar 2.000 lux te brengen. Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid (SOLG) is van mening dat de lichtsterkte in kantoorgebouwen minstens 1.000 lux zou moeten zijn.
De uitdaging is dan echter wel, om het licht “comfortabel” te houden. Eén felle lamp leidt al gauw tot hoofdpijn. Om een hoge lichtsterkte comfortabel te houden, dient de lichtbron (of het armatuur) een groot oppervlak te hebben. Denk bijvoorbeeld aan LED panelen. Daarnaast wil je kijken naar een zo klein mogelijke verblindingsfactor (= UGR).
Bekijk ook: Wat is UGR en de verblindingsfactor?
Daar komt bij dat je niet alleen moet kijken naar de plek waarop iemand werkt, maar ook naar de omgeving. Het contrast met de omgeving mag niet te groot zijn. Je dient dus zowel op het werkblad, als ook daaromheen goede verlichting te kiezen.
Het kleurenspectrum van zonlicht omvat echter meer dan met het blote oog te zien is. Denk aan infrarood en ultraviolet licht. Ook al zie je die niet, ze zijn wel van essentieel belang als het gaat om ons welzijn en biologische klokje. Je ziet steeds meer fabrikanten van verlichting hierop inspelen, door armaturen te ontwikkelen, die (bij benadering) het volledige spectrum van zonlicht uitstralen, en op die manier bijdragen aan de gezondheid van de mensen.
Verlichting binnen in een ruimte zal niet altijd 100% uit kunstlicht komen. Volledig afhankelijk zijn van zonlicht is ook niet praktisch. Er zijn tegenwoordig armaturen die zijn uitgerust met een luxmeter. Een sensor in het armatuur, die meet hoeveel omgevingslicht er is. De lichtsterkte van het armatuur wordt hier vervolgens op aangepast.
Bekijk ook: Wat is een daglichtsturing of daglichtregeling?
Daarnaast zijn er daglichtsimulaties mogelijk. Hierbij wordt de intensiteit van de verlichting, maar ook de kleurtemperatuur (wittint) van het licht aangepast gedurende de dag. Op die manier wordt de uitstraling van de zon, en het verloop daarvan over de dag, nagebootst.
Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.
Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.
Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!
Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.
Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.