Wat is een daglichtsturing of daglichtregeling? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is een daglichtsturing of daglichtregeling?

Thema: Smart lighting, human centric lighting, dynamische verlichting

Een "daglichtsturing" of "daglichtregeling" (ook wel "DLR") is een stukje elektronica dat in een indoor verlichtingsinstallatie geïntegreerd kan worden. De daglichtregeling bevat een lichtsensor die de sterkte van invallend daglicht in de ruimte meet. Op basis van die lichtsterkte, wordt de intensiteit van de kunstmatige verlichting bijgesteld. Gaat de zon schijnen en wordt het lichter? Dan zal de kunstverlichting (de gebruikte armaturen) minder fel gaan branden. Het totale lichtniveau blijft daardoor gelijk.

Het toepassen van een daglichtsturing heeft dan ook alleen zin in een binnenruimte waar sprake is van daglichtkoepels of ramen. In sommige gevallen wordt de lichtsensor gecombineerd met een bewegingsmelder, waardoor licht alleen inschakelt als er enerzijds onvoldoende licht is en anderzijds daadwerkelijk iemand aanwezig.

Door de verlichting te dimmen of uit te schakelen bij voldoende invallend natuurlijk licht, kan er een energiebesparing bereikt worden.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt