Wat is CRI, RA en de kleurweegave-index? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is CRI, RA en de kleurweegave-index?

Thema: Technische aspecten van verlichting

De kleurweergave-index geeft aan hoe natuurlijk de kleuren van objecten of de omgeving worden weergegeven onder het licht van een bepaalde lichtbron. Met behulp van de kleurweergave-index wordt de lichtkwaliteit van verschillende lichtbronnen met elkaar vergeleken. De kleurweergave-index (ook wel "CRi" of "Ra") is een vergelijkende waarde waarmee de kleurindruk van een lichtbron kan worden bepaald.

CRi is een waarde tussen 0 en 100

De maximale waarde van de kleurweergave-index is 100. Natuurlijke licht (zonlicht) heeft een CRi waarde van 100. Een gloeilamp of halogeenlamp heeft ook een CRi waarde van 100. Een TL-buis heeft doorgaans een CRi waarde van 60 tot 90. Een hoge waarde (bijvoorbeeld CRi 90) betekent dat het licht van de lichtbron de kleuren van het belichte object natuurgetrouwer weergeeft dan wanneer een lichtbron met een lagere waarde (bijvoorbeeld CRi 70) wordt toegepast.

CRi staat voor "Colour Rendering Index"
Ra staat voor "allgemeiner Referenzindex"

De CRi is een index, oftewel een maat. Die maat zegt iets over hoe kleuren worden weergegeven door het licht van een bepaalde lamp, vergeleken met het licht van een referentielamp of referentielichtbron. De waarde van deze index kan variëren tussen de 0 en de 100. De waarde 100 wil dan zeggen dat het licht van een bepaalde lamp net zo goed de kleuren weergeeft als de referentielichtbron. 

Hoe wordt de CRi vastgesteld?

De berekening van de index staat beschreven in een publicatie, de CIE 13.3-1995. In de basis komt het erop neer dat er een 8-tal referentiekleuren worden beschenen met het licht van de te meten lichtbron. Daarna wordt berekend wat het verschil in kleurweergave is en dat resulteert in de CRi index, zijnde een gemiddelde van de indexen van ieder van deze 8 kleuren.Voor een uitgebreide toelichting en voorbeelden van CRi kijk je hier: http://www.olino.org/articles/2009/09/30/de-kleurweergaveindex-CRi-nader-bekeken

Is een hoge CRi belangrijk?

Er is overigens best wat kritiek op de CRi, met name in het geval van witte LED lichtbronnen. Er wordt slechts op 8 specifieken kleuren vergeleken. Een fabrikant kan een lichtbron hier kunstmatig op optimaliseren. Het meetresultaat is dan goed, maar in de praktijk hoeft er geen sprake te zijn van een goede lichtbron. Daar komt bij dat een CRi-waarde van 100 door proefpersonen niet zonder meer als prettig wordt ervaren, of dat men dit licht boven andere lichtbronnen prefereert. Een onderzoek liet zelfs het tegenovergestelde zien.

Ook is de behoefte aan een bepaalde CRi sterk afhankelijk van de toepassing van de verlichting. Voor noodverlichting is de CRi niet van belang. In een thuissituatie of op een callcenter is een juiste kleurweergave door een lichtbron ook minder relevant dan in een ontwerpstudio of in een groente- of kledingwinkel. Bij een lage CRi kunnen producten er "flets" uitzien, of mensen een "doodse" huidskleur hebben.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.