4 tips over buitenverlichting (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

4 tips over buitenverlichting

Verlichting kan gepland worden, ook in de tuin of op het terras. Buiten is het belangrijk dat licht de weg wijst en voor veelzijdige lichtsferen zorgt. Maar welk armatuur is het beste? SLV-lichtexpert Lars Heidrich geeft 4 tips over buitenverlichting.

TIP 1: Waar moet ik bij het plannen van buitenverlichting op letten?

Het lichtconcept moet altijd vooraf en aan de hand van het te verwachten totaalbeeld ontstaan. Als er al het nodige is aangeplant en als de stroomleidingen verkeerd liggen is het voor de optimale verlichting te laat. Veel mensen vergeten ook om aan de groei te denken – een aanvankelijk nog triest uitziende tuin kan er vijf tot zes jaar later heel anders bijliggen. Bij draaibare ledspots zoals het staande ESKINA FRAME armatuur van SLV is het mogelijk om het licht flexibel bij te stellen.

4 tips over buitenverlichting: toepassingsvoorbeeld

Lees ook: Bomen aanlichten: grondspot of prikspot?

TIP 2: Aan welk doel moet buitenverlichting voldoen?

Functie en esthetiek zouden met elkaar in overeenstemming moeten zijn. De verlichting in een particuliere tuin dient meestal ook een ander doel dan de straatverlichting in de publieke ruimte, want daarbij betreft het voornamelijk wettelijke bepalingen. Bij de verlichting van gevels is het belangrijk om de architectuur te begrijpen en deze erbij te betrekken. Hier zijn armaturen zoals de OUT BEAM FRAME geschikt, om gericht highlights aan te brengen.

4 tips over buitenverlichting: toepassingsvoorbeeld

Lees ook: Tuinspots, grondspots, terrasverlichting en andere buitenverlichting

TIP 3: Welke armaturen zijn geschikt voor welke toepassingen?

Vooral armaturen die een spannende mix geven van sfeer- en accentverlichting. Als je accenten wil aanbrengen, dan heb je gericht licht nodig. Ongericht licht mag niet verblinden en mag het tuinpad niet slechter zichtbaar maken. Vaak werken meerdere minder felle armaturen beter dan enkele felle. Er is ook een sterke trend om buitenverlichting steeds flexibeler te gebruiken: wie in de avond nog op het terras of in de tuin wil lezen heeft mobiele armaturen nodig die geschikt zijn voor buiten.

4 tips over buitenverlichting: toepassingsvoorbeeld

Lees ook: Tuinverlichting do's and don'ts

TIP 4: Kunnen lichtplanningstools helpen bij de keuze?

Zeker weten: DIALux is de toonaangevende software tool waarmee complete buitenscènes kunnen worden gepland en gevisualiseerd wat betreft de plaats van armaturen, uitstraalkarakteristiek, fotometrische gegevens en energiewaarden. Bijna alle SLV-armaturen kunnen via een plug-in in het programma worden geïmporteerd, zodat het kiezen van passende producten voor zowel planners als klanten bijzonder eenvoudig wordt.

Zie ook: Hoe maak ik een lichtberekening met software zoals Relux?

Deze tips zijn samengesteld door Lars Heidrich, Teamleider Lighting Design bij SLV GmbH. Heb jij vragen of tips? Laat dan hieronder je reactie achter!


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt