Tuinverlichting do's and don'ts (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Tuinverlichting do's and don'ts

Wanneer je met tuinverlichting aan de slag gaat, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. We zetten een aantal do's en don'ts op een rij, zodat jij je tuinverlichting succesvol kunt gebruiken.

Kies voor het juiste materiaal

Tuinverlichting moet opgewassen zijn tegen weer en wind, want ze wordt continu bloot gesteld aan de elementen. Kies daarom altijd voor hoge kwaliteit en robuuste materialen, zoals roestvrij staal, gecoat aluminium of steen. Zeker aan de kust is het aan te raden om erop te letten dat het armatuur bestand is tegen zout en zand. De producten dienen corrosiebestendig te zijn. Rubbers en ringen dienen goed af te sluiten. Glazen of kunststof covers natuurlijk onbeschadigd. Daarnaast dien je je tuinverlichting natuurlijk netjes te onderhouden.

Kies de juiste IP-beschermingsklasse

Let ook op de IP-beschermingsklasse van tuinverlichting, die afhankelijk van de situatie een bepaald minimum moet hebben. Het eerste cijfer achter "IP" staat voor de stofdichtheid, het tweede cijfer zegt iets over de bestandheid tegen water. Verlichting die onder afdaken en veranda's wordt gemonteerd, op- of in wanden, moet minimaal beschermingsklasse IP44 hebben om tegen spatwater beschermd te zijn.

Bij spotlights waarmee je bijvoorbeeld bomen en struiken verlicht, kies je een beschermingsklasse IP54 of IP55. Armaturen die in de vloer worden ingebouwd (grondspots) dienen minimaal beschermingsklasse IP65 te hebben. Wordt een armatuur (kortstondig) volledig ondergedompeld of kunnen er waterstralen op terechtkomen, dan wordt een minimale beschermingsklasse van IP67 aangeraden.

Kies de juiste IK-beschermingsklasse

Een andere factor waar je op let is de zogenaamde IK-klasse. Dit cijfer zegt iets over hoe groot de weerstand van het armatuur is tegen inslagen en krachten van buitenaf. Bijvoorbeeld wanneer je kinderen met en voetbal in de tuin spelen, of wanneer je per ongeluk met de hark tegen een lamp stoot.

Kies voor flexibiliteit

Of je nu planten of een kunstobject in de tuin gaat uitlichten of het tuinpad en je terras veiliger en sfeervoller wil maken, je bent superflexibel wanneer je kiest voor tuinspots (spotlights). Ze zijn compact, draai- en zwenkbaar. Vaak worden ze voorzien van een grondplaat of beugel waarmee je ze met schroeven kunt vastzetten op de ondergrond, of er een grondpin aan kunt zetten om ze in de aarde of het gras te spiesen.

Tuinverlichting do's and don'ts: flexibiliteit met tuinspots

Kies voor duurzame lichtbronnen

Wellicht ten overvloede, maar ook voor je tuinverlichting kies je natuurlijk het liefst voor led verlichting. Led tuinverlichting heeft een lange levensduur en verbruikt weinig stroom.

Overigens is het een misvatting dat (de elektronica in) led lichtbronnen niet warm worden. Zeker bij buitenverlichting kan het zijn dat het armatuur dusdanig afgesloten is, dat warmte niet weg kan. Dit kan gevolgen hebben voor de levensduur van een (losse) retro-fit led lichtbron. Kijk dus van te voren, voor welke lichtbronnen jouw buitenlamp geschikt is. Bij buitenverlichting met een geïntegreerde (vaste) led lichtbron is alles goed op elkaar afgestemd.

Graaf aansluitkabels van tuinverlichting niet in

De kabels die aan een buitenlamp zitten, zijn doorgaans niet geschikt om in te graven. De kabel kan verweren en er kan vocht via de kabel in het armatuur terecht komen (capillaire werking), wat defecten tot gevolg heeft. Leg de aansluitkabel van het armatuur daarom altijd gewoon op de aarde. Let er bovendien op dat de verbinding met het elektriciteitsnet waterdicht is. Je kunt voor de elektrische bekabeling uiteraard grondkabel in een PVC pijp in de grond ingraven. Leg verbindingen het liefst in een waterdichte gietmof die wordt afgevuld met een giethars.

Tuinverlichting do's and don'ts: graaf kabels niet in

Zorg voor waterafvoer bij grondspots

Specifiek bij grondspots moet je er altijd op letten dat je ze op de juiste manier installeert. Dat betekent onder andere: voorzie een grindbed onder elk armatuur, zodat ze geen vocht kunnen aantrekken. En let erop dat je het armatuur niet in een kuil installeert, altijd in een effen of hoger gelegen oppervlak. Bekijk ook onze video over het installeren van grondspots!

Staar je niet blind!

Tenslotte nog een praktische tip die eigenlijk op alle soorten verlichting van toepassing is, zowel binnen als buiten: zorg ervoor dat je bij een lamp niet rechtstreeks in de lichtbundel kijkt. Dus wanneer je grondspots in je terras gaat maken, doe dit dan op voldoende afstand van de tafel en stoelen waar je zit. Als je een spotlight op een boom richt, zorg er dan voor dat je het armatuur vóór de boom plaatst, en niet aan de zijkant of achterkant, waardoor je in het licht kijkt. Plaats padverlichting laag genoeg, zodat het de grond verlicht en niet tot verblinding leidt. Zorg dat een lamp tegen de gevel van je woning alleen omhoog en omlaag straalt ("up/down" armatuur), en niet naar voren. Of kies voor een armatuur met een anti-verblindende cover.

Last but not least: lees de handleiding

Het klinkt wellicht als een open deur, maar het is altijd verstandig om voor de installatie en het gebruik van verlichtingsproducten, éérst de gebruiksershandleiding te lezen. Elk armatuur kan specifieke instructies ten aanzien van de installatie en het onderhoud hebben.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.