Waarom heb ik condenswater in mijn buitenverlichting? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Waarom heb ik condenswater in mijn buitenverlichting?

Als je buitenverlichting hebt, zoals grondspots of wandarmaturen, kun je vocht / druppels aan de binnenkant van het armatuur tegenkomen. Wat is het, waar komt de condens vandaan, kan het kwaad en hoe voorkom je het? We geven antwoord op al je vragen!

Druppels water in je armatuur: condens

Wanneer je druppels of een "plasje" water in je armatuur ziet, dan is dat doorgaans het gevolg van condens. Condens kan voorkomen bij alle soorten buitenverlichting, van grondspots tot wandlampen tot staande lampen. Condens kán je armatuur beschadigen en voor defecten zorgen. Maar als je er op tijd bij bent, kun je dat ook voorkomen. Bovendien kun je een aantal zaken ondernemen om ervoor te zorgen dat er geen condens in je armaturen ontstaat.

Wat is de oorzaak van condens in een buitenlamp?

Condens kan in ieder buitenarmatuur ontstaan. Het betekent niet per definitie dat het armatuur niet goed waterdicht is. Sterker nog: wanneer je een armatuur compleet waterdicht maakt, heb je juist meer kans op condens, omdat er lucht in de behuizing opgesloten zit.

De meest voorkomende oorzaak van water in een buitenarmatuur is condens door luchtvochtigheid. Condens is een natuurlijk fenomeen. Het condenseren kan in een armatuur ontstaan nadat het voor een lange periode in gebruik is geweest en vervolgens wordt uitgeschakeld. De luchtvochtigheid en de temperatuur in het armatuur verschillen dan sterk van de buitenlucht. Hierdoor koelt de warme en vochtige lucht in het armatuur af en ontstaat condenswater.

Andere oorzaken van condens in buitenarmaturen

Capilaire werking via kabelaansluitingen

Andere oorzaken van vochtigheid in een armatuur kunnen ontstaan door onzorgvuldige of slecht gesloten kabelaansluitingen in de buiteninstallatie. Doormiddel van capillariteit (de aanzuigende kracht van leidingen) kan bij een langere periode water via de bekabeling het armatuur binnendringen. Bij installatie is het van belang dat de erkende installateur de meegeleverde gebruiksaanwijzing gebruikt.

Controleer rubber afdichtingen

Beschadigde of vuile afdichtingen kunnen er ook voor zorgen dat vochtigheid het armatuur kan binnendringen. Wij raden aan om afdichtingen (rubberen pakkingen) in ieder geval bij het vervangen van de lichtbron te onderzoeken, te reinigen en indien nodig te vervangen.

Schroeven die ervoor zorgen dat een afdekplaat wordt bevestigd, van bijvoorbeeld een grondspot, dienen altijd kruisgewijs te worden aangedraaid. Op deze manier wordt de afdichting gelijkmatig belast.

Kijktip! Waar dien ik op te letten bij het inbouwen van grondspots?

Wat zijn de gevolgen van condens in je armatuur?

Het condenswater kan ervoor zorgen dat de elektrische componenten beschadigd raken, met als gevolg dat de aardlekschakelaar in je meterkast eruit springt. Je dient het condenswater dat ontstaat regelmatig te verwijderen. Dat kan met behulp van een droge vaatdoek. Verzorg onderhoud uitsluitend bij een spanningsvrij armatuur!

Kan condens in mijn armatuur kwaad?

Normaal gesproken zal de fabrikant van een buitenarmatuur er zorg voor dragen dat condensvorming geen kwaad kan. In het ontwerp wordt er rekening gehouden met het feit dat vocht niet direct tot bij de elektrische aansluiting kan komen.

Wanneer er sprake is van een capilaire werking, waarbij er juist via de bedrading vocht in het armatuur getrokken wordt, is dat een ander verhaal. In dat geval zal het vocht snel tot defecten in het armatuur leiden.

Wat moet ik doen om druppels in mijn buitenlamp te voorkomen?

We hebben een paar tips waarmee je condensdruppels in je buitenverlichting kan proberen te voorkomen:

  1. Condens ontstaat dus uit het natuurlijk gevolg van een temperatuur- en luchtvochtigheidsverschil tussen de binnenzijde van het armatuur en de licht daarom omheen. Je kunt proberen om dat verschil te verkleinen, bijvoorbeeld door te kiezen voor een lichtbron die niet zo warm wordt: LED.
     
  2. Kun je je armatuur op de een of andere manier van extra ventilatie voorzien? Veel wandarmaturen en padverlichting hebben om die reden een opening in de onderzijde van het armatuur voorzien. Via de opening kan lucht tussen de binnen- en buitenzijde van het armatuur verplaatsen en dus "gelijker" worden. Deze  ventilatie-openingen moeten schoon worden gehouden om lucht vrij te laten stromen.
     
  3. Controleer zoals gezegd met enige regelmaat de conditie van rubber afdichtingen in je armatuur.

Loop je nog ergens tegenaan of heb je een goede tip? Laat het dan weten in de comments!


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt