Tuinspots, grondspots, terrasverlichting en andere buitenverlichting (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Tuinspots, grondspots, terrasverlichting en andere buitenverlichting

Buitenverlichting is er in vele vormen: tuinspots, grondspots, terrasverlichting, padverlichting. Je gebruikt verlichting buiten om 's-avonds buiten te genieten van je tuin, om dingen mooi te maken, te accentueren, maar ook om veiligheid te scheppen.

In de avonduren genieten van je tuin

Veel mensen associëren de tuin -buiten- met de zomer met overdag in het zonnetje zitten, het gras maaien, plantjes kweken enzovoorts. Maar wist je dat je ook in de avonduren heel veel van je tuin kunt genieten? Dat je achtertuin een extensie wordt van je woonkamer. Er zijn mensen die letterlijk de vloer van binnen doortrekken naar het aangrenzende terras buiten. Tuindeuren en buitenwanden worden steeds rijkelijker voorzien van glas. Van de vloer tot het dak zien we grote stalen deuren met een enorme doorkijk naar buiten. 

Maar wil je wat kunnen zien, dan speelt verlichting een essentiële rol. Heb je geen tuinverlichting en kijk je in de avonduren vanuit je woonkamer naar buiten, dan kijk je in een "zwart gat". Met een beetje buitenverlichting kun je daar al heel snel verandering in aanbrengen. Je ziet de boven en struiken, het gras, dat kunstwerk of het tuinhuisje. Kwestie van licht erop zetten.

Lees ook: 4 tips over buitenverlichting

Architectuur accentueren

Laten we dit doortrekken naar de gevel van je woning, de buitenzijde van een kantoorpand, de toren en daken van een kerk, de façade van een winkel of een kunstwerk in de buitenlucht. Je kunt architectuur perfect ondersteunen met verlichting. Met strijklicht langs wanden maak ik structuren en kleuren zichtbaar. Met schijnwerpers accentueer je lijnen in een gebouw of benadruk je hoogtes. 

Zichtbaar zijn in het donker

Een restaurant of winkel wil ook in de avonduren herkenbaar en "vindbaar" zijn. Reclameborden, gevelbelettering en andere herkenningspunten op een pand kun je met verlichting zichtbaar maken in het donker. Verlichting kan bijdragen aan je commerciële identiteit op momenten dat je anders onzichtbaar bent.

Bekijk onze video "Hoe moet ik een reclamebord of gevelreclame verlichten?"

Veiligheid scheppen

Een belangrijke aspect van buitenverlichting is dat het bijdraagt aan de veiligheid. Verlichting langs terrassen, paden en trappen zorgt ervoor dat je niet struikelt in het donker. Verlichting rondom een kantoor, winkel of woning voorkomt inbraken en zorgt ervoor dat verkeersdeelnemers elkaar kunnen zien.

Tuinspots

Tuinspots zijn wellicht wel de meest gebruikte armaturen voor buiten. Een tuinspot bestaat, zoals de naam al zegt, uit een schijnwerper met een duidelijke lichtbundel. De lichtbundel kan een smalle, maar ook een brede stralingshoek hebben. Tuinspots zijn veelal kantelbaar, op een voet met een spies waarmee je het armatuur in de ondergrond vastprikt. Daarom dat ze ook wel vaker "prikspots" worden genoemd.

Tuinspots van SLV buitenverlichting

Met tuinspots kun je objecten, bomen, struiken en gevels verlichten. Maar je kunt een tuinspot ook eenvoudig langs de rand van het gazon over het gras laten schijnen. Wanneer je een boom wil verlichten waaronder begroeiing aanwezig is, kun je een tuinspot dankzij de voet vaak net boven de begroeiing plaatsen, zodat deze het licht niet blokkeert. In tegenstelling tot een grondspot, waar begroeiing de lichtbundel kan afdekken.

Grondspots

Grondspots worden ingezet langs paden en wanden, maar ook onder bomen. Een grondspot ligt verzonken in de bodem, dus in het zand, het gras of de bestrating. We noemen het ook wel een "bodemstraler". Kenmerkend is dat de lichtbundel altijd omhoog schijnt, je kunt deze doorgaans niet richten. Het licht wordt daarom vaak ingezet om als strijklicht langs een wand of boomstam omhoog te schijnen. Er zijn grondspots die begaanbaar zijn door auto's en daardoor geschikt zijn om te gebruiken in bijvoorbeeld een oprit.

Grondspots van SLV buitenverlichting

Er zijn grondspots met een asymmetrische lens of bijvoorbeeld rasters die over de lichtbron liggen. Hierbij schijnt de lichtbundel in sommige richtingen breder uit dan in andere richtingen. Zo kun je er voor zorgen dat bijvoorbeeld een wand of reclamebord wordt uitgelicht, zonder dat je wordt verblind als je er langsloopt.

Bij een grondspot is het belangrijk om aandacht te schenken aan een juiste installatie van het armatuur. Bekijk daarom deze video:

Terrasverlichting

Terrasverlichting bestaat doorgaans uit staande lampen of tafellampen. Beide varianten zijn eventueel ook in een mobiele-, dus verplaatsbare variant mogelijk. Om in de avonduren op een terras te kunnen verblijven, is verlichting zowel cruciaal als bevorderlijk voor de sfeer. Er is ruime keuze uit terrasverlichting die een huiselijke sfeer mee naar buiten trekt.

Padverlichting

Padverlichting is een aparte variant op de staande buitenverlichting, waarbij de lichtbundel naar beneden gericht is. Op deze manier werkt de verlichting niet verblindend en geeft het in feite ook geen lichtvervuiling naar de omgeving. Wat het wel doet is een tuinpad, terrasrand of trap verlichten, zodat je hier veilig overheen kunt bewegen. De lichtbundel wordt vaak breed gekozen, zodat een groot vlak egaal verlicht wordt.

Padverlichting van SLV buitenverlichting


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt