Roestvrij staal 304 vs 316 niet alle RVS is hetzelfde (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Roestvrij staal 304 vs 316 niet alle RVS is hetzelfde

Roestvrij staal is in veel ruimtes van het huishouden te vinden - binnen en buiten. Terwijl het materiaal binnenshuis "slechts" wordt blootgesteld aan stof en mogelijk vocht in de keuken en badkamer, moeten buitenlampen bestand zijn tegen weer en wind.

Omdat het materiaal tijdloos en trendy is, is het niet alleen universeel toepasbaar, maar past het ook bij vrijwel elke inrichtingsstijl. Als het gaat om verlichtingsarmaturen dan past het naadloos in zowel landelijke tuinen, klassieke tuinen als rotstuinen. Daarom is roestvrij staal de perfecte oplossing voor wie graag tijd in de tuin of op het terras doorbrengt en zich 's avonds geen zorgen wil maken dat er geen licht meer is. Want RVS kan veel aan.

Het hele jaar buiten: de feiten spreken voor zich

Roestvrij staal wordt beschouwd als gemakkelijk schoon te maken, milieuvriendelijk, antibacterieel en duurzaam. Wind en weer kunnen het materiaal niet aantasten, dus je hoeft je geen zorgen te maken over roest als het regent - altijd op voorwaarde dat je rekening houdt met de juiste toepassingsgebieden voor het materiaal. Maar niet al het roestvrij staal is hetzelfde. In het assortiment van SLV vind je lampen van RVS 304 en lampen van RVS 316. Maar hoe verschillen ze?

Roestvrij staal 304

Roestvrij staal wordt beschouwd als het meest veelzijdige staal en wordt het meest gebruikt. Als roestvrij staal 304 wordt gebruikt voor een verlichtingarmatuur, zal het je overtuigen met zijn hoge kwaliteit en lange levensduur. Puur materiaal-technisch bestaat RVS 304 uit 18% chroom en 8% nikkel. Dit maakt het materiaal ideaal voor een verscheidenheid aan toepassingen, zoals fabricage van verlichting. Dit komt omdat het een grote weerstand biedt tegen matige zuuraanvallen, zoals zure regen.

TIP: Bekijk hier enkele buitenarmaturen van SLV die vervaardigd zijn uit RVS 304.

Roestvrij staal 304 vs. 316 niet alle RVS is hetzelfde

Roestvrij staal 316

Terwijl roestvrij staal 304 wordt beschouwd als een goed corrosiebestendig materiaal, is zijn "opvolger" roestvrij staal 316 nog robuuster, hittebestendiger en heeft het een betere corrosieweerstand. Dit komt door de aard van het materiaal. Deze bestaat uit 16% chroom en 10% nikkel, maar wordt bovendien aangevuld met 2% molybdeen, dat verantwoordelijk is voor een betere corrosiebescherming en ook voor een grotere hittebestendigheid. Roestvast staal 316 wordt vaak gebruikt in omgevingen met matige chloor- en zoutconcentraties. Armaturen van dit materiaal kunnen daarom zonder aarzelen bij een zwembad of vijver worden geïnstalleerd. RVS 316 is over het algemeen beter bestand tegen hitte en kou dan RVS 304, daarom wordt het materiaal vooral gebruikt in buitenproducten.

TIPBekijk hier enkele buitenarmaturen van SLV die vervaardigd zijn uit RVS 316.

Roestvrij staal 304 vs. 316 niet alle RVS is hetzelfde

Tips voor duurzame verlichting

De buitenste laag van de roestvrijstalen lamp wordt de passieve laag genoemd. Het beschermt het roestvrij staal en is ook zelfvernieuwend. Afhankelijk van het type roestvrij staal is echter ook enige zorg vereist om ervoor te zorgen dat de lampen niet alleen een lange levensduur hebben, maar er ook bijzonder goed uitzien.

Tip 1: de basisreiniging

De basisreiniging van een RVS product dient altijd te worden uitgevoerd voordat het product aan de klant wordt overhandigd. Verontreiniging door werkzaamheden op de bouwplaats moet in het beste geval worden vermeden of beperkt. Dek het product in plaats daarvan af of bewaar het op een andere plaats. Als er kalk- of mortelspatten op de roestvrijstalen lamp zijn gekomen, moet deze worden verwijderd met verdund fosforzuur en vervolgens met helder (gedemineraliseerd) water. IJzerdeeltjes hebben een veel groter effect. Als ijzerdeeltjes niet direct met een spons worden verwijderd, bestaat de kans dat roestdeeltjes in de passieve laag terechtkomen.

Tip 2: onderhoudsreiniging

Als de roestvrijstalen lamp buiten wordt geïnstalleerd, is de reinigende werking van de regen meestal voldoende. Als de lampen zich echter in kustgebieden of in industriële gebieden met hoge concentraties chloriden of zwaveldioxiden bevinden, is een regelmatige reiniging aan te raden om eventuele afzettingen te verwijderen.

Roestvrij staal 304 vs. 316 niet alle RVS is hetzelfde

Tip 3: schoonmaakmiddelen en gereedschap

Bij lichte vervuilingen is behandeling met een vochtige doek meestal voldoende. Afwasmiddeloplossingen of in de handel verkrijgbare glasreinigers zijn ook geschikt. Gebruik altijd zachte doeken of leer. Gebruik voor hardnekkiger vuil de standaard reinigingslotion – maar zonder schuurmiddelen! De spons voor het reinigen mag ook geen ijzeren componenten bevatten. Vette en vettige vervuilingen, bijvoorbeeld van vingerafdrukken, kunnen worden verwijderd met alcoholhoudende reinigingsmiddelen. Hiervoor zijn spiritus, aceton of isopropylalcohol geschikt. Herhaal het reinigingsproces totdat al het opgeloste vuil volledig is verwijderd.

Let op!

Om het roestvrij staal niet te beschadigen, vermijd altijd schuurpoeder, staalwol en metalen borstels. Evenzo mogen geen chloor- en zoutzuurhoudende middelen, bleekmiddelen en zilverreinigingsmiddelen worden gebruikt.

Belangrijk! Na elke applicatie moet het oppervlak worden gereinigd met schoon water. Om de vorming van kalkvlekken te voorkomen, raden wij gedemineraliseerd water aan.

Tip 4: hoe vaak reinigen?

In gebieden met verhoogde corrosieve vervuiling (kustgebieden, industriegebieden) of andere luchtvervuiling, moeten de reinigingsintervallen drie tot vier keer per jaar zijn. In gebieden waar een dergelijke verontreiniging minder ernstig of afwezig is, worden de reinigingsintervallen beperkt tot één of twee keer per jaar. In principe kan worden gezegd dat reiniging altijd moet plaatsvinden voordat grotere hoeveelheden vuil worden afgezet.

Conclusie

Hoe je de buitenruimte ook wil inrichten: roestvrijstalen armaturen zijn duurzaam en weerbestendig en bovendien eenvoudig en snel schoon te maken. Welk type roestvast staal uiteindelijk wordt gebruikt, is subjectief. Het type roestvrij staal moet worden gekozen rekening houdend met omgevingsfactoren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je heel lang genoeg licht in je tuin hebt.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt