Hoe zit het met de uitfasering van halogeenlampen? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Hoe zit het met de uitfasering van halogeenlampen?

Thema: Verlichting in het algemeen

Binnen de Europese Commissie zijn afspraken gemaakt over hoe lang het nog is toegestaan om conventionele halogeenlampen te fabriceren en te verkopen. Na de gloeilamp staat ook de halogeenlichtbron op het punt om verbannen te worden, omdat ze te inefficiënt met energie omgaan. LED lichtbronnen zijn al snel 60 tot 80% zuiniger, in vergelijking tot halogeenlichtbronnen. Bovendien is de levensduur van LED lichtbronnen een veelvoud van hun conventionele voorgangers.

De uitfasering van de halogeenlamp richt zich in eerste instantie op lichtbronnen zonder reflector (niet-directionele netspanning halogeenlampen). Vanaf 1 september 2018 mogen die niet langer op de markt worden gebracht. Producten die al in de winkel liggen, mogen nog verkocht en gebruikt worden. Er mag alleen niets nieuws meer geproduceerd worden. Bovendien geldt deze uitfasering (nu) nog niet voor halogeenlampjes met een reflector. Deze laatstgenoemde groep halogeenlampen wordt nog altijd veel in plafondspotjes en bijvoorbeeld bureaulampen gebruikt.

Hoewel LED lichtbronnen duurder zijn in aanschaf, zijn de voordelen op de redelijk korte termijn significanter. Er wordt bespaart op energiekosten en vervangingskosten.

Tegenwoordig is voor vrijwel elke conventionele lichtbron een goed LED alternatief leverbaar. Dat geldt ook voor een vergelijkbare kleurtemperatuur en dimbaarheid. Indien je hierover vragen heeft, kun je zich uiteraard altijd laten adviseren door een lichtexpert.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt