Kun je LED lampen dimmen? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)

Neem eenvoudig contact met ons op via Whatsapp 077-3204343

U bent hier: Home > Kennisbank

Kun je LED lampen dimmen?

Thema: Technische aspecten van LED

LED lampen zijn niet meer weg te denken in ieder huishouden. Zeker nu dat andere lichtbronnen, zoals gloeilampen en halogeenlampen niet meer geproduceerd worden. Waar LED "vroeger" het imago had van kil, blauw licht, duur en niet te dimmen, is dat nu heel anders. De moderne LED lichtbronnen en LED armaturen zijn doorgaans perfect dimbaar. Er dient natuurlijk wel van de juiste dimmer gebruik gemaakt te worden.

LED lichtbronnen dimmen

Kun je LED lampen dimmen? Is mijn lichtbron dimbaar?Met "lampen" worden doorgaans lichtbronnen bedoeld: het verlichtingsarmatuur heeft één of meerdere fittings, aangeduid met een code bijvoorbeeld E27, E14, GU10, GU5.3, G4 of G9. Hierin wordt de lichtbron geschroefd of vastgeklikt. Van de meeste conventionele lichtbronnen (gloeilampen, halogeenlampen, TL-buizen, spaarlampen) zijn ook LED alternatieven beschikbaar. We spreken dan van een retro-fit lichtbron of LED lichtbron. Zij hebben dezelfde lampvoet als hun conventionele voorganger. Niet alle LED lichtbronnen zijn zonder meer dimbaar. Dit staat doorgaans duidelijk op de verpakking van het product (symbool). Het is tegenwoordig heel gebruikelijk dat een LED lichtbron dimbaar is.

Vaak staat bij de vermelding op de verpakking ook hoé de lichtbron dimbaar is. Mogelijke indicaties zijn bijvoorbeeld TRIAC dimbaar, dimmen middels fase-afsnijding (C) en/of fase-aansnijding (L), Tronic dimmers, dimmen middels 1-10V, DALI of via het in-/uitschakelen van de lichtbron. De ondersteunde dimtechnieken staan ook op de (metalen behuizing van de) dimmer afgebeeld.

Kun je LED lampen dimmen? Dimtechniek en minimale belasting dimmerEen bestaande (traditionele) dimmer is niet zonder meer te gebruiken voor het dimmen van LED lichtbronnen. Het kan daarom noodzakelijk zijn om deze te vervangen met een LED dimmer. Het belangrijkste verschil is de minimale belasting die de dimmer nodig heeft. Bij een traditionele dimmer is dat bijvoorbeeld 50 watt. Wanneer je dan vier LED lichtbronnen van 5W hebt, haal je niet de noodzakelijke minimale belasting en gaan de LED lampen niet branden, knipperen of zijn simpelweg niet dimbaar. LED dimmers hebben vaak een minimale belasting van tussen de 1 en 20W, waardoor ze ook met een enkele LED lichtbron al goed functioneren. Het gebruik van een LED dimmer wordt daarom altijd aanbevolen. Daarbij is het een goede richtlijn om het totale wattage van alle aangesloten LED lichtbronnen ongeveer 10% onder de maximale belasting van de LED dimmer te houden.

LED armaturen dimmen

Naast LED lichtbronnen zijn er tegenwoordig ook heel veel LED armaturen te koop. Het gaat hier om een verlichtingsarmatuur met één of meerdere geïntegreerde LED lichtbronnen. Deze kun je vaak niet uitwisselen, ze zitten vast ingebouwd in het armatuur. LED armaturen zijn doorgaans ook goed dimbaar. Op welke manier een LED armatuur dimbaar is, staat doorgaans op de verpakking, maar ook op het productlabel van het armatuur. Raadpleeg indien nodig de leverancier van het product.

LED strips dimmen

Flexibele LED strips worden doorgaans aangesloten op 12V of 24V DC gelijkspanning ("constant voltage"), waarvoor een bijpassende LED driver wordt gebruikt. LED strips zijn prima te dimmen. De LED driver dient dimbaar te zijn, bijvoorbeeld via TRIAC, fase aan-/afsnijding, 1-10V, DALI of DMX. Afhankelijk van de toepassing en eventuele bestaande apparatuur kan de lichtexpert de juiste dimtechniek adviseren.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt