Uitfasering TL verlichting in 2021 (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Uitfasering TL verlichting in 2021

TL verlichting wordt uitgefaseerd. Na de gloeilamp en de halogeenlamp zullen er vanaf 1 september 2021 geen TL-buizen meer geproduceerd mogen worden. Er zijn gelukkig prima LED alternatieven voor de TL mogelijk.

Verbod op TL-buizen

Als onderdeel van het streven naar een meer duurzame samenleving en het verstandiger omgaan met energie en grondstoffen, is de Europese Ecodesign Richtlijn opgesteld. Merkbare gevolgen hiervan zijn bijvoorbeeld het verbod op gloeilampen, gevolgd door het verbod op halogeenlampen. De volgende stap is een verbod op TL-buizen, per 1 september 2021, zoals is aangekondigd door minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (zie: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32813-405.html).

Het verbod is niet geheel concreet. Er staat niet geformuleerd dat TL-buizen of TL-armaturen niet meer verkocht mogen worden. In een herziene versie van de Ecodesign Richtlijnen (gepubliceerd op 5 december 2019) woren echter minimale efficiëntie-eisen gesteld, waaraan TL-verlichting niet meer zal kunnen voldoen. En op basis daarvan dus uitgefaseerd. Het logische alternatief is uiteraard LED-verlichting.

Daar bovenop ligt een motie die begin november 2018 door de Tweede Kamer is aangenomen (zie: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-XIII-24.html) die bedrijven verplicht vanaf 1 juli 2020 uitsluitend LED-verlichting te gebruiken.

Lees ook: Welke lichtbronnen gaan er verdwijnen? (2023)

TL vervangen met LED

TL-verlichting zien we vooral toegepast in kantoren, scholen, sporthallen, magazijnen en (parkeer)garages. TL-buizen zijn doorgaans goed te vervangen met een LED-lichtbron. Er zijn LED-buizen die vaak 1-op-1 in een bestaand armatuur zijn te plaatsen. In sommige gevallen moet er een kleine modificatie aan het armatuur worden gedaan. Bijvoorbeeld de driver en/of starter uit het armatuur verwijderen. Let op dat dit laatste gevolgen kan hebben voor de garantie van je armatuur.

Een ander belangrijke afweging is dat een TL-buis rondom licht afstraalt. Een TL-armatuur bevat een reflector die dit licht in de juiste richting zet. Een LED-buis zal uitsluitend naar voren gericht licht afgeven. De reflector in het TL-armatuur heeft dan dus geen effect op het afstraalgedrag van het armatuur.

Het is ook mogelijk om over te stappen op LED-armaturen met een geïntegreerde LED lichtbron, zoals LED panelen of LED downlights.

Wil je advies inwinnen over het vervangen van TL-buizen of TL-armaturen met LED? Neem dan contact met ons op. Of stel in de reacties hier beneden je vragen.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt