Hoe maak ik een lichtplan op papier? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Hoe maak ik een lichtplan op papier?

Met een lichtplan maak je inzichtelijk waar in een ruimte of omgeving verlichting dient te worden aangebracht. Je denkt na over hoe een ruimte gebruikt wordt en welke verlichting daar bij past of vereist is. Een lichtplan maak je digitaal of op papier.

Wat is een lichtplan?

Heel in het kort: in een lichtplan teken op een plattegrond een ruimte na en hierop geef je aan waar er verlichting dient te komen. De vraag "Wat is een lichtplan?" wordt uitgebreider beantwoord in deze blog (met video). Voor het maken van een lichtplan kun je gebruik maken van computersoftware zoals Relux of Dialux, maar je kunt ook gewoon op papier aan de slag gaan.

Bekijk ook: Waarom zou ik een lichtplan maken?

Een lichtplan op papier maken in 3 stappen

Stap 1: Maak een plattegrond op schaal

Wanneer je een lichtplan op papier wilt uittekenen, begin je met het maken van een plattegrond (maattekening) van de ruimte, gebouw of omgeving waarin je verlichting wil plannen. Het is daarbij handig om dit op schaal te doen (bijvoorbeeld 1:50), zodat er een duidelijk beeld ontstaat van de verhoudingen binnen de plattegrond.

In sommige gevallen kun je zo'n tekening opvragen bij de architect, of zijn er vanuit de aannemer tekeningen beschikbaar.

Hieraan kun je details toevoegen zoals bijvoorbeeld:

  • deuren en ramen
  • eventueel lichtkoepels (daglicht toetreding)
  • meubels,
  • planten,
  • andere objecten.

Wanneer het om een bestaande situatie gaat, bijvoorbeeld bij een renovatie, dan is het ook handig om aan te geven:

  • Waar bevinden zich lasdozen / centraaldozen voor stroom?
  • Waar bevinden zich de schakelaars / dimmers?
  • Waar bevinden zich eventuele bestaande gaten in het plafond of de wand?

Stap 2: Geef aan wat mensen op welke plaats in de ruimte doen

Om een goed verlichtingsplan te kunnen maken, dien je na te denken over zogenaamde "taakgebieden". Markeer op de plattegrond de plaatsen waar een specifieke activiteit ("taak") zal plaatsvinden. Denk aan:

  • koken
  • lezen
  • eten
  • TV kijken
  • slapen

Je kunt hiervoor bijvoorbeeld cirkels op de plattegrond tekenen. Aan een taak zal vaak een bepaalde eis zitten qua verlichting. Hoeveel licht (in lux) is er nodig om de taak goed te kunnen uitvoeren? Is er bijzondere aandacht nodig voor de lichtkleur, verblindingsfactor of kleurweergave van de verlichting? Dit soort zaken kun je ook aantekenen.

Bekijk ook: Waar let ik op bij het maken van een lichtplan?

Stap 3: Teken de verlichtingsarmaturen in

Vervolgens teken je verlichtingsarmaturen in de plattegrond. Het is daarbij handig om middels symbolen of kleuren en een legenda aan te geven welk type armatuur bedoeld wordt. Je geeft aan op welke positie elk armatuur hangt of staat. Je begint met het intekenen van de basisverlichting en functionele verlichting, zoals plafondlampen. Daarna kun je de accentverlichting of sfeerverlichting verder toevoegen.

Bekijk hier ook ons uitgebreide webinar: "Lichtplannen en licht plannen"

Wat kun je met een lichtplan op papier?

Een lichtplan op papier geeft een goed overzicht van een ruimte en de verlichting die daarin wordt toegepast. Ideaal bijvoorbeeld voor een electrien die de bedrading, schakelmateriaal en de montage van de verlichting moet aanleggen. Of voor een aannemer die gaten in het plafond moet voorbereiden.

Het lichtplan op papier vertelt je niets over de lichtniveaus die je zult bereiken op specifieke plaatsen in de ruimte. Je kunt er ook geen indruk mee geven aan de eindklant van hoe het eindresultaat eruit zal komen te zien. Hiervoor is het gebruik van lichtsimulatiesoftware zoals Relux of DIALux een ideale oplossing. Lees hier verder over het maken van een lichtplan in Relux.

Bekijk ook: Welke gegevens heb ik nodig om een lichtplan te maken?

Hulp bij het maken van een lichtplan op papier

Het maken van een lichtplan kan een ingewikkeld klus zijn. Zeker wanneer de ruimte of omgeving die je gaat verlichten complex is, wanneer jij niet bekend bent met de producten of wanneer er aan specifieke regelgeving of normen voldaan moet worden.

De lichtexperts van SLV Nederland kunnen je hierbij ondersteunen. Of natuurlijk volledig ontzorgen door het lichtplan voor je te maken. Heb je een vraag? Neem dan gerust contact met op.


Meer informatie


Reacties

Reactie geplaatst op 29-10-2022 17:48:37 door pjt van rest
Gaarne ontvang ik een lichtplan voor on nieuwe app. wat in 2023 opgeleverd wordt. met vr. gr. Piet van Rest
Reactie geplaatst op 30-10-2022 16:15:21 door SLV Nederland

Beste Piet, hartelijk dank voor je aanvraag. Er heeft inmiddels een lichtadviseur contact met je opgenomen om dit verder in gang te zetten. We zien uit naar een mooie samenwerking!


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt