Hoe maak ik een lichtplan op papier? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)

Neem eenvoudig contact met ons op via Whatsapp 077-3204343

U bent hier: Home > Kennisbank

Hoe maak ik een lichtplan op papier?

Thema: Lichtplannen en licht plannen

Maak een plattegrond op schaal

Wanneer je een lichtplan op papier wilt uittekenen, begin je met het maken van een plattegrond (maattekening) van de ruimte, gebouw of omgeving waarin je verlichting wil plannen. Het is daarbij handig om dit op schaal te doen (bijvoorbeeld 1:50), zodat er een duidelijk beeld ontstaat van de verhoudingen binnen de plattegrond. Hieraan kun je details toevoegen zoals bijvoorbeeld deuren en ramens, meubels, planten en andere objecten. Wanneer het om een bestaande situatie gaat, bijvoorbeeld bij een renovatie, dan is het ook handig om aan te geven waar lasdozen voor stroom en lichtschakelaars zich bevinden. En eventuele bestaande gaten in het plafond of de wand.

Teken de verlichtingsarmaturen in

Vervolgens teken je verlichtingsarmaturen in de plattegrond. Het is daarbij handig om middels symbolen of kleuren en een legenda aan te geven welk type armatuur bedoeld wordt. Je geeft aan op welke positie elk armatuur hangt of staat. Je begint met het intekenen van de basisverlichting en functionele verlichting, zoals plafondlampen. Daarna kun je de accentverlichting of sfeerverlichting verder toevoegen.

Wat kun je met een lichtplan op papier?

Een lichtplan op papier geeft een goed overzicht van een ruimte en de verlichting die daarin wordt toegepast. Ideaal bijvoorbeeld voor een electrien die de bedrading en de montage van de verlichting moet aanleggen. Of voor een aannemer die gaten in het plafond moet voorbereiden.

Het lichtplan op papier vertelt je niets over de lichtniveaus die je zult bereiken op specifieke plaatsen in de ruimte. Je kunt er ook geen indruk mee geven aan de eindklant van hoe het eindresultaat eruit zal komen te zien. Hiervoor is het gebruik van lichtsimulatiesoftware zoals Relux of DIALux een ideale oplossing. Lees hier verder over het maken van een lichtplan in Relux.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Hulp bij het maken van een lichtplan op papier

Het maken van een lichtplan kan een ingewikkeld klus zijn. Zeker wanneer de ruimte of omgeving die je gaat verlichten complex is, wanneer jij niet bekend bent met de producten of wanneer er aan specifieke regelgeving of normen voldaan moet worden.

De lichtexperts van SLV Nederland kunnen je hierbij ondersteunen. Of natuurlijk volledig ontzorgen door het lichtplan voor je te maken. Heb je een vraag? Neem dan gerust contact met op.

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt