De 5 meest gemaakte blunders met woonkamerverlichting (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

De 5 meest gemaakte blunders met woonkamerverlichting

Woonkamerverlichting gebruikt iedereen. En doordat er zoveel mogelijkheden zijn, is een foutje zo gemaakt. Voorkom de 5 meest gemaakte blunders, zodat jij je woonkamer probleemloos in het juiste licht zet!

Blunder 1: Spotjes boven een kast

Kasten worden vaak gecombineerd met verlichting. Zo kun je in theorie goed zien wat er in de kast ligt of hangt, bijvoorbeeld bij een kledingkast, maar ook bij vitrine- en boekenkasten. Het gaat fout wanneer je de spotjes recht boven de kast hangt, of ze te ver naar achteren positioneert. Het licht kan dan immers niet voorbij de bovenkant van de kast schijnen. Bovendien krijg je waarschijnlijk te maken met een schaduwval.

Er zijn meerdere oplossingen voor dit probleem. Enerzijds zijn er spotjes die je op of aan een kast kan klemmen, die een draagarm hebben waar aan het uiteindelijk een (kantelbare) spot zit. Spotjes kunnen zo op enige afstand aan de voorkant van de kast worden gebracht, zodat het licht ook echt nuttig wordt. Je ziet dit soort displayspots ook gebruikt bij schilderijen, in winkels en op beursstands.

Blunder: Spotjes boven een kast

Werk je met plafondspots, zorg er dan in ieder geval voor dat ze vóór de kast geplaatst worden. Als je kantelbare spots gebruikt, kun je de lichtbundel richting de kast draaien, zodat je tevens voorkomt dat je in het licht kijkt (verblinding).

Iets soortgelijk probleem treedt overigens ook op wanneer je binnen in een vitrine- of glazenkast spotjes tegen de bovenkant plaatst. Als je geen glazen planken in de kast hebt, schijnt het licht alleen tot op de 1e plank. Je zou dan direct onder de 1e plank ook weer verlichting moeten aanbrengen om het stuk daaronder te verlichten. En zo voor iedere plank opnieuw.

Blunder 2: Rozet te klein voor inbouwdoos

Wil je een plafond- of wandarmatuur over een inbouwdoos of centraaldoos monteren? Meet dan goed na of het rozet van het armatuur groot genoeg is om de doos af te dekken. Het is natuurlijk super handig als je in de wand of plafond al elektriciteitsaansluitingen hebt zitten. De lasdoos wordt vaak netjes in het stucwerk verwerkt. Logisch dat je daar dan ook je verlichting op wil aansluiten. Je hoeft geen andere gaten of sleuven voor de elektra en armaturen te maken.

Ook kan het voorkomen dat het stucwerk afbrokkelt bij het aanbrengen van de elektra. Het gat wordt dan groter dan oorspronkelijk voorzien. En je wilt natuurlijk wél dat er na montage geen kieren open blijven en je de inbouwdoos zelf niet meer ziet. Inbouwdozen hebben doorgaans standaardmaten, maar je kunt natuurlijk altijd tegen een uitzondering aanlopen. Goed meten dus!

Blunder 3: Kabels te kort afgeknipt

Het klinkt wellicht als een onwaarschijnlijke fout, maar toch komt dit regelmatig voor. In al je ijver om de elektra in orde maken voor het aansluiten van jouw armatuur, heb je de draden vast afgeknipt. Dan blijkt: te kort. We raden je aan om hier altijd veel aandacht voor te houden.

Blunder: Kabels te kort afgeknipt

Te korte draden kun je in sommige gevallen verlengen met een kabelklemmen of kroonsteentjes en extra draad - als daar ruimte voor is. In het ergste geval dien je nieuwe draden te trekken. Hadden we al gezegd dat je altijd goed moet meten? ;-)

Blunder 4: Te groot gat gezaagd voor plafondlamp

Wanneer je in de woonkamer plafondlampen, bijvoorbeeld downlights of spotjes gaat inbouwen, dien je daarvoor een gat te maken in het (verlaagde) plafond. Het armatuur wordt in het gat geplaatst en met behulp van klemveren op zijn plaats gehouden. Wanneer je dit goed doet, zal de flens (rand) van het armatuur de randen van het montagegat netjes afdekken. Maar je kunt natuurlijk altijd een meetfout maken. Zo zijn we bijvoorbeeld wel eens dat iemand de diameter van de buitenrand van het armatuur gebruikt, in plaats van de inbouwdiameter. De rand / cover van het armatuur is doorgaans groter dan het gedeelte dat je gaat inbouwen.

Blunder: te groot gat zagen voor inbouwspots

Nu is een te kleine uitsparing meestal wel te corrigeren; je kunt een groter gat boren of zagen. Heb je echter een te groot gat gemaakt, dan wordt het lastiger. De armatuur verdwijnt in zijn geheel in het inbouwgat of je ziet kieren aan de randen. Dat wil je niet. Bij de bouwmarkt en verlichtingswinkels kun je over het algemeen opvulringen kopen. Bij de NUMINOS® armaturenserie van SLV kun je ook allerlei reductieringen krijgen. Of die kun je met wat handigheid ook zelf zagen. De opvulring is groter dan het gemaakte gat, zodat dit het volledig afdekt. De binnenzijde van de ring bevat de juiste opening voor jouw armatuur, zodat het toch netjes geplaatst kan worden.

Blunder 5: Te weinig inbouwdiepte in plafond

Ga je spotjes in het plafond van jouw woonkamer aanbrengen? Dan is er nog een zaak om rekening mee te houden, namelijk de inbouwdiepte van je armaturen. Een verlaagd plafond kan bijvoorbeeld 5cm diep zijn, maar ook 25cm. Een inbouwarmatuur zal enkele centimeters in het plafond verdwijnen. Daar komt vaak ook nog eens een kabelaansluiting bij.

Blunder: Te weinig inbouwdiepte in plafond

Je dient van te voren goed na te meten hoeveel ruimte je boven je plafond hebt en de plafondspot daarop uit te zoeken. Een spotje van 10cm inbouwdiepte past nu eenmaal niet in een plafond waarin 7,5cm ruimte is. Daar is ook geen oplossing voor te verzinnen, behalve een ander armatuur uit te kiezen of het plafond verder te verlagen.

Maakte jij wel eens een blunder bij het installeren van verlichting?

Laat het ons weten via de reacties onder dit artikel!


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt