Waarom dienen LED strips opnieuw of aan twee zijden te worden gevoed na een bepaalde wattage of lengte? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)

Neem eenvoudig contact met ons op via Whatsapp 077-3204343

U bent hier: Home > Kennisbank

Waarom dienen LED strips opnieuw of aan twee zijden te worden gevoed na een bepaalde wattage of lengte?

Wanneer je LED strips over lengtes langer dan bijvoorbeeld 3-4 meter gaat gebruiken, kan het raadzaam zijn om de strip aan beide kanten van voeding te voorzien. Hiermee zorg je ervoor dat de leds overal met een gelijkmatige lichtsterkte branden.

LED strips hebben doorgaans een lengte tussen 1 en 5 meter, maar er zijn ook andere lengtes mogelijk. De lengte waarin een LED strip standaard "op rol" wordt aangeleverd, komt vaak overeen met de maximale lengte die aan één stuk (met één voedingszijde) mag worden aangesloten. De kopersporen op LED strips kunnen enkel tot een maximum worden belast. Vandaar dat vanaf een bepaald wattage of lengte opnieuw dient te worden gevoed. Dit wordt ook gedaan om beschadigingen of oververhitting van de kopersporen te voorkomen.

Daarnaast zal er over de spanning over de lengte van een LED strip langzaam afvallen, waardoor de LEDs aan het begin van de strip, waar de voeding zit, feller branden dan de LEDs achteraan de strip. In situaties waarbij het begin en einde van de LED strip bij elkaar komen (bijvoorbeeld in een cirkelvorm), kan dat ongewenste resultaten opleveren.

Het is mogelijk om LED strips aan twee kanten te voeden. Let daarbij goed op (+) en (-) contacten. Het voordeel van het voeden aan twee zijden is het verminderen van het spanningsverlies. Hierdoor blijft de helderheid waarmee de LEDs branden, over de lengte van de strip, gelijkmatiger. In sommige gevallen zijn er langere aansluitlengtes mogelijk bij het voeden vanuit twee kanten.

Bestaat er onduidelijkheid over de maximale aan te sluiten lengte van een specifieke LED strip of over het doorlussen of dubbel voeden ervan, vraag dan de lichtexpert om hulp.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt