Waarom blijft mijn LED lamp zachtjes branden terwijl hij uit staat? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Waarom blijft mijn LED lamp zachtjes branden terwijl hij uit staat?

Wanneer een LED lamp gekoppeld is aan een infraroodsensor of een elektronische schakelaar (bijvoorbeeld een draadloze bediening) dan kan het voorkomen dat de lamp zacht blijft branden terwijl hij eigenlijk uit staat. Hoe komt dat en wat doe je eraan?

Het werken met moderne verlichtingssystemen kan soms onverwachte uitdagingen met zich meebrengen, vooral wanneer je overgaat van traditionele verlichting naar energiezuinige LED-lampen. Een veelvoorkomend probleem waar huiseigenaren en installateurs tegenaan lopen, is het knipperen van LED-lampen wanneer deze worden bediend door infraroodsensoren. Of dat deze zwak blijven branden terwijl de lamp is uitgeschakeld.

Knipperende leds of lampen die niet helemaal uitgaan

Veel mensen vervangen hun conventionele schakelaars door infraroodsensoren om de verlichting automatisch te regelen. Hoewel dit handig is, kunnen er problemen ontstaan wanneer LED-lampen worden gebruikt. Een typisch symptoom is dat de LED-lamp begint te knipperen en niet volledig uitschakelt. Na een tijdje kan de lamp zwakker gaan branden. Dit kan bijzonder frustrerend zijn, vooral wanneer het probleem niet direct duidelijk is.

Knipperende led verlichting kan ook andere oorzaken hebben. Bekijk hierover onderstaande video of lees het artikel "Waarom knippert mijn led verlichting?"

Waarom blijft een led soms branden?

Er kunnen diverse aspecten zorgen voor het probleem van knipperende lampen of led verlichting die nooit helemaal uit gaat:

Lekstroom

Infraroodsensoren en bepaalde schakelaarssystemen, zoals het "klik aan klik uit" systeem, kunnen een kleine lekstroom hebben, zelfs wanneer ze uitgeschakeld zijn. LED-lampen zijn erg gevoelig voor deze kleine stroom en kunnen daardoor gaan knipperen of zwak blijven branden.

Compatibiliteit

Sommige infraroodsensoren of draadloze bedieningssystemen en afstandsbedieningen zijn niet compatibel met LED-lampen vanwege hun lage energieverbruik en verschillende elektrische eigenschappen vergeleken met traditionele gloeilampen.

Kwaliteit van de gebruikte componenten

De kwaliteit van de infraroodsensor of de LED-lamp kan ook invloed hebben. Slechte kwaliteit sensoren of lampen kunnen leiden tot knipperende of slecht functionerende verlichting.

Elektrische ruis

Elektrische ruis of interferentie in de bedrading kan ook knipperen veroorzaken. We nemen dit ook wel harmonische vervuiling.

Wil je hierover meer te weten komen, bekijk dan onderstaande video of lees hier het volledige artikel: "Wat is harmonische vervuiling?".

De gebruikte relais (solid state relais vs. mechanisch relais)

Een relais is een elektrotechnisch onderdeel van een schakeling, dat bepaald of een stroomkring "open" of "gesloten" is. Stroom kan alleen lopen wanneer de stroomkring gesloten is. Het type relais dat in de infraroodsensor wordt gebruikt, kan een grote rol spelen. Elektronische relais (solid state relais) laten vaak een kleine lekstroom door, terwijl mechanische relais dit probleem meestal niet hebben.

Om het theoretisch/technisch uit te leggen: waar bij een mechanisch relais de stroomkring fysiek onderbroken wordt, is er bij een solid state relais slechts sprake van een verandering in de stroom - de kring blijft fysiek gesloten. In een solid state relais zitten dan ook geen bewegende delen. Een dergelijk elektronisch contact schakelt de achterliggende schakeling niet potentiaal-vrij, zoals een "echte" (mechanische) relais dat wel doet. Die lekstroom kan ervoor zorgen dat de aangesloten led verlichting zwak blijft branden.

Hoe kun je dit verschijnsel oplossen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om led verlichting die zwak blijft branden, terwijl die is uitgeschakeld, op te lossen:

Gebruik van een bypass-condensator of weerstand

Je kunt ervoor kiezen om een zogenaamde "bypass-condensator" of weerstand in een parallel-schakeling met de LED-lamp te installeren. Dit kan helpen om de lekstroom te absorberen en knipperen te verminderen. Dit vereist enige elektrische kennis en moet zorgvuldig worden uitgevoerd.

Compatibele relais of dimmer

Gebruik een infraroodsensor met een relais dat specifiek geschikt is voor LED-lampen, of overweeg een LED-compatibele dimmer. Deze apparaten zijn ontworpen om met de lage stroomopname van LED-lampen om te gaan.

Led driver

Het gebruik van een led driver kan helpen om de stroom stabieler te maken en compatibiliteitsproblemen te verminderen. Een led driver zorgt voor een consistente stroomtoevoer, wat kan helpen om knipperen te voorkomen.

Mechanisch relais

Als je huidige sensor een elektronisch relais (ook wel "solid state relais") gebruikt, dan kun je overwegen een sensor met een mechanisch relais te proberen. Mechanische relais hebben meestal geen problemen met lekstroom en kunnen betrouwbaarder zijn bij lage belastingen.

Hogere kwaliteit componenten

Overweeg om zowel de infraroodsensor als de LED-lamp te vervangen door componenten van hogere kwaliteit. Goedkopere producten kunnen meer problemen veroorzaken en minder duurzaam zijn.


Meer informatie


Reacties

Reactie geplaatst op 11-10-2024 17:50:49 door Smekens Paul
Beste , Ik plaatste een wandarmatuur met bewegingssensor van SLV en lamp brand soms lichtjes , Nochtans sensor zit op SLV armatuur . Nu leg ik soms de dubbelpolige schakelaar af Groeten Paul
Reactie geplaatst op 14-10-2024 08:17:41 door SLV Nederland
Hoi Paul, bedankt voor je bericht. Bij welk SLV armatuur ervaar je dit probleem? We willen graag even met je meekijken!

Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.