De 5 verlichtingstrends voor 2023 (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

De 5 verlichtingstrends voor 2023

De 5 verlichtingstrends voor 2023: welke verlichting gaan we terugzien in onze interieurs dit jaar? Wat is er hot in 2023? We zetten de trends voor het nieuwe jaar voor jou op een rij!

Glazen lampenkappen

SLV PANTILO: glazen lampenkap met luxe afwerking - de trend in 2023Terug van weggeweest en helemaal "nu" zijn de grote glazen lampenkappen. De (inmiddels) retro-look uit de jaren '70 in een modern jasje gestoken. Grote glazen bollen of druppelvormen. Een luxe uitstraling geeft daarbij rookglas (verduisterend), melkglas (semi-transparant) of een afwerking met bijvoorbeeld een chroom-, goud- of koperkleurige spiegellaag. Vergeet daarbij niet om aandacht te besteden aan een mooie filament LED lichtbron. De "gloeidraad" voegt een essentiële touch toe aan jouw ontwerp!

Glazen lampenkappen aan een pendeldraad werken ook heel goed in groepjes, waarbij je de bollen op verschlilende hoogtes hangt. In hoge ruimtes en trappenhuizen kun je met grotere bollen werken dan bijvoorbeeld boven de eettafel.

Natuurlijke materialen

De hang naar de natuur is er bij de mens altijd geweest. Zeker ook omdat de natuur door alle vernieuwing, techniek en bebouwing steeds verder van ons af komt te staan. We willen de natuur terug naar binnen halen, om een prettig en groen klimaar om ons heen te creëren. Dat doen we door natuurlijke (en duurzame) materialen in ons interieur te laten terugkomen: hout, steen, jute, kurk, bamboe. En dat zie je vervolgens ook terug in de verlichtingsarmaturen die er worden gebruikt. 

Het gebruik van natuurlijke materialen is een interieurtrend voor 2023

Lees ook: "Back to nature: lampen van natuurlijke materialen"

Art deco

Art deco is een stijlbeweging uit de jaren '20-'30 van de vorige eeuw. Je zag het terug in en om gebouwen, kunst, mode en meer. Belangrijkste kenmerk is de omarming van technologie in aanvulling op traditionele motieven. Bij art deco zie je veel rijke kleuren, geometrische vormen en patronen, maar ook een overdaad aan versieringen. De hiervoor genoemde grote ronde lampenkappen sluiten hier bijvoorbeeld bij aan. Met bolvormige lampenkappen van melkwit, helder of getint glas met gouden elementen breng je de charme uit de jaren '30 weer naar het heden. En wat is nu zo leuk? Art deco is terug ;-) Doe jij mee met deze come back?

Minimalisme

Iedere trend heeft natuurlijk ook altijd de anti-trend. Waar art deco wat uitbundiger is, kiest de ander voor minimalisme: een superstrak armatuur in bijvoorbeeld mat zwarte uitvoering, met een no-nonsense design zonder enige poespas. Gewoon "back to basic" dus. En ook dat zie je in 2023 terug: compact, slank en zonder opsmuk. En daarbij hoef je overigens niet in te leveren op comfort of gebruiksgemak. Dankzij moderne LED technologie en veel keuzevrijheid kun je jouw verlichting helemaal personaliseren en afstemmen op de specifieke behoeftes van je interieur en de wensen die daarin wonen.

SLV FENDA: minimalistische verlichting en natuurlijke materialen zijn trends voor 2023

Staande lampen

Vloerlampen staan in 2023 hun mannetje! Hippe booglampen en luxe staande lampen - ze zijn zowel decoratief als functioneel een welkome aanvulling op iedere ruimte. En dit jaar dus ook een onmisbaar element in het interieur. Een booglamp zet je in de hoek of naast de bank en laat je sierlijk het licht leiden naar de locatie waar je extra sfeer wil brengen. Staande lampen bieden, uiteraard voorzien van duurzame LED technologie, vaak de mogelijkheid om naar wens het licht te dimmen of zelfs van wittint te laten variëren. Zo kun je de verlichting helemaal aan jouw stemming en de sfeer van de ruimte aanpassen.

SLV ONE STRAIGHT: staande lampen met een luxe uitstraling zijn een trend voor 2023

Wat is jouw favoriete trend voor 2023?

Waarmee maak jij de blits in het interieur? Laat ons jouw favoriete trend weten in de comments onder dit artikel!


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt