Verlichtingstrends voor 2019 (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Verlichtingstrends voor 2019

Thema: Verlichting, design en trends

Meer rust

Het leven is hectisch en druk anno 2019. De hele dag liggen we onder vuur van smartphones, beeldschermen, reclames, impulsen, en andere chaos. Thuis zijn we op zoek naar rust. Daarom gaan we minder kleur gebruiken; veel wit en wellicht een pasteltint. Transparante materialen, zoals glas, zorgen ook voor rust en ontspanning. Sommige noemen het "landelijk minimalisme", waarbij wittinten de hoofdrol spelen, aangevuld met de structuur en kleur van hout. Simpel en natuurlijk.

Meer natuurlijke materialen

Een andere manier om de hectiek te ontvluchten en ook weer onze band met de natuur te versterken, is het gebruik van natuurlijke materialen in ons interieur. De natuur vormt een belangrijke inspiratiebron in het interieur van 2019. Bovendien sluiten natuurlijke materialen, zoals hout of natuursteen, aan bij een andere trend: de wens om puur en echt, onvolmaakt en het vieren van vergankelijkheid. Dit wordt gezien als een reactie op het drukke leven, waarin alles altijd perfect moet zijn we dit de wereld moeten laten weten via Facebook, Instagram en Snapchat.

Meer functies en kleinere ruimtes

We gaan steeds meer op zoek naar mogelijkheden om de beperkte ruimte die we om ons heen hebben, zo efficiënt en multifunctioneel mogelijk te gebruiken. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de "tiny houses", waar veel slimme oplossingen en bergruimtes in het interieur worden verwerkt. Een ruimte kan gedurende de dag voor meerdere doeleinden gebruikt worden; slaapkamer = werkkamer = woonkamer = eetkamer. Dit wordt vereenvoudigd door het inzetten van slimme technologie, waaronder dynamische ledverlichting. Dankzij instelbare lichtsterkte en kleurtemperatuur kan het licht worden afgestemd op de functie die de ruimte op een specifiek moment heeft.

Gouden lampen

Gaan we concreet kijken naar verlichtingstrends in het interieur van 2019, dan zien we een toename in het gebruik van goudkleurige armaturen. Subtiel toegepast zorgen ze voor een stijlvolle en warme uitstraling. Een gouden binnenkant of reflector in een lamp zorgt bovendien voor extra warm licht.

Glazen lampen

De afgelopen twee jaar zagen we al een enorme groei in het gebruik van zogenaamde "filament" led lampen, waarin de ouderwetse gloeidraad met led technologie wordt nagebootst, en de vorm van de lichtbron steeds groter wordt. Het geeft een industriële vintage uitstraling. Deze trend zet zich in 2019 door naar armaturen waarin glazen bollen een belangrijke rol spelen. Eén of meerdere hanglampen met een transparante bolvormige kap zorgen voor een chique en open karakter.

Aanstuurbare verlichting

Je komt eigenlijk niet meer onder een smart home uit. Je huis -en dus ook de verlichting- bedien je vanaf je mobiele telefoon of nog beter: met je stem. Je bepaalt zelf of geautomasieerd de perfecte kleur en intensiteit van de verlichting. Daarbij worden de individuele armaturen steeds meer met intelligentie uitgerust en ontstaat het Internet of Things (IoT). Diverse apparaten worden aan elkaar gekoppeld met een smart speaker, zoals Google Home, Alexa of Apple HomePod. Verlichting kan automatisch in- en uitschakelen op basis van tijd, sensoren of invallend licht. Dit zorgt niet alleen voor gemak, maar ook voor veiligheid en energiezuinigheid.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt