Lichtplan maken voor een ziekenhuis (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Lichtplan maken voor een ziekenhuis

Verlichting in ziekenhuizen speelt een cruciale rol bij het creeren van een veilige, comfortabele en efficiente omgeving voor patienten, bezoekers en medewerkers.

Om ervoor te zorgen dat de verlichting in ziekenhuizen aan de nodige eisen en richtlijnen voldoet, zijn er diverse normen en wetten opgesteld. Op deze pagina bespreken we deze eisen en richtlijnen, en de rol die een goed doordacht lichtplan hierin speelt.

Eisen en richtlijnen voor verlichting in ziekenhuizen

De eisen en richtlijnen voor verlichting in ziekenhuizen zijn vastgelegd in verschillende normen en wetgevingen. Een belangrijke norm is NEN-EN 12464-1, die eisen stelt aan de verlichting in werkruimten. Deze norm beschrijft onder andere de minimale verlichtingssterkte die nodig is in verschillende ruimten van een ziekenhuis, zoals operatiekamers, patiëntenkamers en gangen. Daarnaast stelt deze norm eisen aan de kleurweergave van de verlichting en het vermijden van verblinding.

Een andere norm die van belang is voor verlichting in ziekenhuizen is NEN-EN-IEC 60601-2-41. Deze norm gaat specifiek in op de veiligheid en prestaties van verlichting in medische ruimten, zoals operatiekamers en onderzoekskamers. Zo worden er bijvoorbeeld eisen gesteld aan de elektrische veiligheid van verlichting in vochtige ruimten en ruimten waar patiënten aanwezig zijn.

Naast deze normen zijn er ook richtlijnen opgesteld door brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Technologie in de Gezondheidszorg (NVTG). Deze richtlijnen geven aanbevelingen voor onder andere de verlichtingssterkte, kleurtemperatuur en lichtverdeling in verschillende ruimten van een ziekenhuis.

De rol van een lichtplan

Een goed doordacht lichtplan is essentieel voor het voldoen aan de eisen en richtlijnen voor verlichting in ziekenhuizen. Bij het opstellen van een lichtplan wordt rekening gehouden met de specifieke behoeften en eisen van de verschillende ruimten in het ziekenhuis. Hierbij wordt gekeken naar de functie van de ruimte, het type verlichting dat nodig is en de verlichtingssterkte die vereist is.

Daarnaast wordt bij het opstellen van een lichtplan rekening gehouden met de wensen en behoeften van patiënten, bezoekers en medewerkers. Zo kan bijvoorbeeld verlichting worden geïntegreerd in de bediening van gordijnen en zonwering, om zo het comfort van patiënten te vergroten. Ook kan verlichting worden gebruikt om een rustgevende sfeer te creëren in patiëntenkamers.

Een goed lichtplan voor verlichting in ziekenhuizen kan bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van patiënten, bezoekers en medewerkers.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt