Waarom kan er een kleurverschil ontstaan bij LED producten? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Waarom kan er een kleurverschil ontstaan bij LED producten?

Thema: Technische aspecten van LED

Wanneer je meerdere LED lichtbronnen en/of armaturen naast elkaar gebruikt, wil je natuurlijk het liefst dat deze allemaal dezelfde kleur (of wittint) hebben. Je wil een consistente kleurtemperatuur hebben. Het kan echter gebeuren dat, ook wanneer je exacte dezelfde producten koopt, er toch kleurverschil zichtbaar is. De individuele LEDs op een LED strip kunnen onderling al kleurverschil vertonen.

Kleurconsistentie

Dit heeft te maken met de "kleurconsistentie" of "kleurnauwkeurigheid" van de gebruikte LEDs. Als gevolg van het productieproces van LEDs bestaat de mogelijkheid op kleine verschillen in de kleurtemperatuur. Een producent zal de LEDs groeperen in zogenaamde "bin grades" (tijdens een proces dat "binning" wordt genoemd). LEDs met een (vrijwel) gelijke kleurtemperatuur komen in dezelfde "bin" terecht. Om een gelijke lichtsituatie te creëren is het van belang om LEDs te gebruiken uit dezelfde bin grade.

MacAdams

Hoe "smaller" de bin grade, hoe kleiner de afwijking van de kleurtemperatuur is. Maar daardoor ook: hoe kostbaarder de productie en dus het uiteindelijke product. De grootte van de afwijking (ook wel "spreiding") binnen dezelfde bin grade wordt uitgedrukt in MacAdams. Afwijkingen van 1 MacAdams zijn niet zichtbaar. Een MacAdams van 2 of 3 wordt beschouwd als zeer hoge kwaliteit. MacAdams zegt dus iets over de kleurconsistentie van de verlichting en daarmee ook iets over de kwaliteit van dit product.

Uniforme lichtkleur

Om in een project te zorgen voor een uniforme verlichtingservaring, is het dus belangrijk om aandacht te hebben voor de kleurconsistentie van de gebruikte producten. Binnen het project is niet alleen belangrijk voor het voorkomen van kleurverschil tussen LED producten onderling, maar ook voor de uniforme kleuren van LED armaturen die gefaseerd worden uitgeleverd of voor aanpassingen of vervangingen in de toekomst.

Kleurverschil door branduren

De kleurtemperatuur van witte LED verlichting kan, onder invloed van de branduren, ook in meer of mindere mate veranderen. Dit is een gevolg van de achteruitgang van de fosforlaag die op de LED is aangebracht, veelal onder invloed van (teveel) warmte. Hierdoor ontstaat er naar verloop van tijd een blauwe tint in de verlichting.

Dit proces kan met name belangrijk zijn wanneer er na verloop van tijd LED producten vervangen worden. De nieuwe producten kunnen qua (intensiteit en) kleurtemperatuur verschillen van "dezelfde" producten die ouder zijn. MacAdams zegt overigens niets over de mate waarin de kleurtemperatuur gedurende de levensduur van de LED nog verder zal veranderen.

Andere oorzaken van kleurverschil in LEDs

Na verloop van tijd kan de kleurtemperatuur van witte LEDs ook veranderen als gevolg van het gebruik van een foutieve driver, een te hoge omgevingstemperatuur, een te beperkte warmte afvoer of de invloed van bijvoorbeeld UV-licht (zon).


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt