Wat is een floodlight, breedstraler of washlight? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is een floodlight, breedstraler of washlight?

Floodlight, breedstraler of washlight zijn verschillende benamingen voor hetzelfde type product: verlichting die een brede bundel licht geeft, waarmee een groot oppervlak egaal kan worden uitgelicht. Het tegenovergestelde is de spotlight.

Kenmerken van een floodlight

Lichttechnisch gezien is het belangrijkste kenmerk van een floodlight de breedte van de lichtbundel, ook wel een grote openingshoek of stralingshoek genoemd. Bij een brede tot zeer brede lichtbundel moet je denken aan 100°, 150° of zelfs meer. Het licht bestrijkt een groot oppervlak en is doorgaans vrij homogeen (geen "hotspot"). 

Bekijk ook: Stralingshoeken van verlichting

Washlights kunnen worden opgehangen aan een kabel of ketting ("high bay") als een pendelarmatuur dat loodrecht naar beneden straalt. Maar vaak die je ook dat het armatuur is voorzien van beugels waarmee het aan een wand, op een paal of aan een andere draagconstructie kan worden bevestigd.

Wat is een floodlight, breedstraler of washlight? Wat is een floodlight, breedstraler of washlight?

Specifiek in de theaterwereld en bij sommige winkelverlichting zie je dat er zogenaamde "barndoors" aan de rand van het armatuur worden gezet. Beweegbare platen waarmee een (deel van) de lichtbundel afgedekt of minder breed gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld om verblinding of lichtvervuiling te voorkomen.

Toepassingen van een breedstraler

Wat is een floodlight, breedstraler of washlight?De toepassing van een breedstraler is vaak functioneel, de basisverlichting van een ruimte. Ze worden ingezet op plaatsen waar een groot object of oppervlak van egale verlichting moet worden voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een loods, de façade van een gebouw, een reclamebord, maar ook de verlichting in een sportstadion of een bouwlamp bij een werkplaats. In de theaterwereld wordt ook wel gesproken over een floodlight of schijnwerper bij dit type verlichting. Je kunt een floodlight ook inzetten bij het aanlichten van bomen met een brede kruin.

Wanneer een washlight vanaf het plafond van bijvoorbeeld een fabriekshal of sportzaal naar beneden schijnt, noemen we het ook wel een high bay. Highbays kunnen vanaf grote hoogte een oppervlak van egaal licht voorzien.

Voorbeelden van floodlights, breedstralers en washlights

Of je het nu floodlight, breedstraler, washlight, high bay, waslicht of vloedspot noemt. Het komt telkens neer op een verlichtingsarmatuur dat een brede lichtbundel afgeeft.

Hangende floodlight

Er zijn floodlights die aan het plafond hangen, bijvoorbeeld aan een ketting, pendeldraden of lichtlijn:

 

Floodlight aan het plafond

Er zijn breedstralers die je rechtstreeks tegen het plafond monteert:

 

Floodlight aan spanningsrails:

In winkels worden vooral washlights gecombineerd met spanningsrail. De armaturen zijn dan voorzien van een adapter waarmee ze in de rail vastgezet kunnen worden:

 

Floodlight op een pin of beugel

Tenslotte zijn er ook heel veel floodlights die met een pin, arm of beugel op de vloer of aan de wand worden vastgezet. Dit zie je vooral bij het verlichten van gebouwen, reclameborden of objecten:

 

Ben je op zoek naar floodlights?

De lichtexperts van SLV Nederland helpen je graag in het adviseren van de perfecte breedstraler voor jouw verlichtingsproject. Neem contact op als je een vrijblijvend advies wil ontvangen.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt