Energie besparen met LED verlichting (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Energie besparen met LED verlichting

De Nederlandse overheid verplicht bedrijven om energiebesparende investeringen te doen; de energiebesparingsplicht. En energie besparen gaat heel snel door over te stappen op LED verlichting. Dat is dan ook het centrale thema in deze monsterblog.

Uitfasering van niet-LED lichtbronnen

Het overstappen op LED lichtbronnen is niet alleen een heel handige en snelle methode om energie te besparen. Vanuit de Ecodesign richtlijn (vastgesteld door de Europese Commissie) worden oudere "conventionele" verlichtingsvormen stap voor stap verboden. Zo is er vanaf 2012 een productieverbod op gloeilampen, is in de periode 2016-2018 de halogeenlamp uitgefaseerd en zal in september 2021 de TL buis niet langer gemaakt mogen worden.

Gelukkig zijn er voor al deze lichtbronnen ook goede LED alternatieven. Hetzij in de vorm van een zogenaamde retrofit lichtbron, die dezelfde lampvoet / fitting als de oude lichtbron hanteert. Hetzij in de vorm van een volwaardig LED armatuur waarmee je bestaande verlichting vervangt.

Zakelijke kansen met LED verlichting

Een volgende stap in de verduurzaming van het bedrijfsleven is dat in het Bouwbesluit van 2012 is opgenomen dat een kantoorgebouw vanaf 2023 minimaal energielabel C (of energie-index 1.3) moet hebben. Deze ontwikkelingen scheppen kansen voor electro-technische installateurs, voor lichtadviseurs, interieurontwerpers en andere partijen die verlichting verkopen of adviseren. 

Met LED verlichting bespaar je al snel 80 tot 90% energie en het vorm daarmee een uitstekende manier om heel snel een eenvoudig energie te besparen in een gebouw. Dankzij de langere levensduur heb je bovendien minder vervangingskosten en minder onderhoud. Een bijkomende factor is dat LED verlichting minder warmte ontwikkelt, wat een belangrijk verschil maakt in de behoefte aan (extra) koeling van een gebouw. LED techniek geeft kwalitatief beter licht en heel veel mogelijkheden als het gaat om intelligente toepassingen. Tel daar bij op dat je met LED verlichting eenvoudiger deel uit maakt van een duurzamer en circulair productieproces.

In onderstaande video gaan we dieper op dit onderwerp in:

Berekenen van energiebesparing

Op het moment dat je met LED verlichting gaat werken doe je dat vaak vanuit een overweging om energie te gaan besparen. En met energie besparen bedoel je -naast het milieu- ook: euro's besparen. Om die besparing inzichtelijk te maken ga je twee dingen doen: enerzijds ga je kijken naar de oude situatie (bestaande verlichting). Anderzijds ga je kijken naar de nieuwe situatie (vervanging door LED). Voor beide situatie bereken je hoeveel energie er wordt verbruikt, door het wattage van het aantal armaturen bij elkaar op te tellen. Aan de hand van een formule kun je het verschil in energieverbruik uitdrukken in een besparingspercentage.

Een simpel voorbeeld: een GU10 halogeenlamp van 75W vervangen met een GU 10 LED lamp van 10W bespaart 87% energie.

In de video geven we een rekenvoorbeeld van het berekenen van de energiebesparing:

Buiten dat je energie bespaart heeft LED verlichting een beduidend langere levensduur dan bijvoorbeeld een gloeilamp of een halogeenlichtbron. Dat betekent dat je een LED lichtbron minder vaak hoeft te vervangen, je hoeft dus minder vaak een nieuwe lichtbron te kopen of iemand in te huren om die lamp te vervangen. Op die manier bereik je dus nog een extra besparing.

Berekenen van de terugverdientijd

Wanneer je een investering doet in het vervangen van conventionele verlichting door LED verlichting, dan kun je berekenen hoe lang het duurt voordat je die investering hebt terugverdient. Doordat je bespaart op energie- en vervangingskosten ga je de investering over een bepaalde periode compenseren. Daarna ga je als het ware zelfs "geld verdienen". Hoe lang je erover doet om je investering in de vorm van een kostenbesparing terug te verdienen, kun je uitrekenen: dit is de terugverdientijd.

In de video geven we een rekenvoorbeeld van het berekenen van de terugverdientijd:

Het resultaat van deze berekening kun je gebruiken in het verkoopproces naar je klant. Door inzichtelijk te maken hoe eenvoudig je de investering in LED verlichting kunt terugverdienen, heb je een sterk commercieel argument in handen.

Online rekentool

Op www.hulpbijverlichting.nl/besparing staat een gratis te gebruiken online rekentool. In de tool geef je de oude en de nieuwe situatie in. Dus eerst: welke bestaande armaturen zitten er in de ruimte waarin je de verlichting gaat vervangen? Hoeveel armaturen zijn dat? Hoeveel lichtbronnen zitten erin? Wat is het energieverbruik van elke lichtbron en wat kost de aanschaf c.q. vervanging van de lichtbron? Hoe lang gaat een lichtbron mee? Enzovoorts. Daarna geef je de kenmerken in de nieuwe situatie: die waarin je de verlichting hebt vervangen met LED.

De online rekentool laat vervolgens precies zien hoeveel energie je verbruikt in de oude situatie en hoeveel dat kost, inclusief de vervangingskosten. Daarnaast zie je dat voor de nieuwe situatie. Hoe vaak Het verschil daartussen bepaald je terugverdientijd. Dit wordt in een grafiek getoond en je ziet daarin ook meteen hoeveel geld je uiteindelijk "verdient" met jouw vervangingsproject.

De besparings- en terugverdientijd berekening vormt daarmee een krachtige commerciële tool.

Zijn LED lampen duur?

Feit of fictie? Zijn LED lampen nu echt duur? Of moet je iets verder kijken dan de aanschafprijs? Want ja, qua aanschaf liggen LED lichtbronnen hoger dan een halogeenlamp, maar... ze zijn veel energiezuiniger en hebben een veel langere levensduur. Je bespaart dus jaarlijks veel kosten en op termijn is LED zonder meer een goedkoper alternatief. 

Op deze kwestie schijnen we in onderstaande video ons licht:

Slimme verlichting in kantoortuinen

In moderne kantoorgebouwen wordt vaak gewerkt volgens het principe van de kantoortuin: alle bureaus staan verdeeld over één grote open ruimte. Daartussen vergaderhoekjes, lage kasten en planten. Daar bovenop zien we de ontwikkeling van flexwerken: werken zonder vaste werkplek - je gaat maar gewoon ergens in de kantoortuin zitten waar je je die dag op je gemak voelt - en werken zonder vaste werktijden - je kiest zelf op welke uren van dag je het best en productiefst kunt werken. 

Dat schept uitdagingen voor de verlichting van zo'n kantoor. Want laat je overal altijd het licht branden, of ga je hier slimmer meer om? Er is heel veel mogelijk als je gebruik gaat maken van aanwezigheidsmelders, sensoren voor invallend daglicht en wanneer je gebruik gaat maken van armaturen die onderling op elkaar reageren (met elkaar communiceren).

Kortom; met slimme LED verlichting is er een extra besparing te behalen in de moderne kantoortuin. In onderstaande video gaan we dieper op dit onderwerp in:

Heb jij vragen naar aanleiding van deze blog? Zet jouw opmerking of aanvulling in de comments hieronder!


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.